RATB a devenit societate pe actiuni

Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) a devenit Societatea de Transport Bucuresti – STB SA, prin schimbarea formei juridice din regie autonoma in societate pe actiuni. In acest mod, s-a realizat un pas esential pentru modernizarea transportului public, modificarea fiind obligatorie pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile de catre operatorul de transport urban de suprafata din Capitala.

“Asa cum s-a stabilit prin Planul de Mobilitate Urbana Durabila 2016-2030 pentru regiunea Bucuresti-Ilfov, RATB a devenit Societatea de Transport Bucuresti SA. Totodata, existenta unui contract de servicii publice este obligatorie pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile de catre autoritatea publica locala. Subliniez ca aceasta masura administrativa, corelata cu alte masuri investitionale, reprezinta o etapa esentiala pentru modernizarea transportului public de calatori in regiunea Bucuresti-Ilfov, astfel incat, dupa mai mult un secol de la infiintare, una din cele mai importante companii de transport din Romania sa ajunga la un nivel similar celor din marile orase europene”, a declarat Primarul General, Gabriela Firea.

Aceasta ii asigura pe toti angajatii fostei Regii ca, prin aceasta reforma, nu vor fi facute disponibilizari de personal, toti salariatii urmand sa fie preluati in structura noii societati comerciale.

Potrivit PMB, reorganizarea RATB in Societate comerciala este necesara pentru punerea in aplicare a legislatiei nationale (Ordonanta de urgenta 30/ 1997 privind reorganizarea regiilor autonome) si se realizeaza conform cerintelor legislatiei europene si nationale privind incheierea de contracte de servicii publice de delegare/de gestiune.

In ultima sedinta de Consiliu General, la propunerea Primarului General, Gabriela Firea, CGMB a aprobat proiectul de Hotarare privind avizarea documentatiei de atribuire a contractului de delegare a gestiunii Serviciului Public de Transport, in arealul deservit de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti-Ilfov, contract ce se va incheia cu Societatea de Transport Bucuresti.