spot_img
duminică, noiembrie 28, 2021
spot_img

Răspunsul Rovanei Plumb la întrebările Parlamentului European, înaintea audierii de luni

După ce a fost respinsă de Comisia JURI a Legislativului de la Bruxelles pentru postul de comisar european pentru Transport, a venit și răspunsul Rovanei Plumb.

răspunsul Rovanei Plumb Rovana Plumb declarațiile de avere ale Rovanei Plumb Rovana Plumb comisar european pentru Transporturi

Rovana Plumb a fost întrebată de Parlamentul European despre competenţele generale şi despre cum ar administra portofoliul Transporturi.

„Dacă voi fi confirmată în funcţia de comisar european, îmi voi asuma în totalitate răspunderea politică pentru activităţile din aria mea de competenţă. Acord mare importanţă principiului colegialităţii şi voi colabora pe deplin cu ceilalţi membri ai Colegiului comisarilor. Ca fost ministru al Mediului şi ca membru al Comisiei pentru Mediu în Parlamentul European, sunt deplin conştientă de urgenţa adresării problemei schimbărilor climatice şi nevoia de a proteja mediul de poluarea aerului, apei şi fonică. Sunt mândră de viziunea Comisiei pe termen lung pentru Europa de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic până în anul 2050. Avem nevoie de acţiuni ferme, iar transportul joacă un rol esenţial, ţinând cont de peste un sfert de gazele cu efect de seră din UE”, a fost răspunsul oferit în scris de Rovana Plumb.

Ea a continuat, precizând ce o motivează. „Construirea unei Europe puternice, unite şi incluzive, cu nicio diviziune între Nord şi Sud, Vest şi Est, cu un accent puternic pe egalitatea şi corectitudinea socială şi convingerea fermă că în unitate stă forţa, acesta este ceea ce mă motivează. Lucrul pentru integrarea ţării mele în familia europeană şi promovarea interesului general al UE, acestea sunt lucrurile care m-au motivat de-a lungul anilor”, a scris ea.

Rovana Plumb a precizat că se angajează să respecte, imediat ce va fi numită în funcţia de comisar european pentru Transporturi, obligaţiile Tratatului legate de independenţă, transparenţă, imparţialitate şi disponibilitate, definite la Articolul 17 (3) din Tratatul de funcţionare al Uniunii Europene.

Răspunsul Rovanei Plumb. Se angajează să acționeze în interesul european

Întrebată ce garanţii poate da Parlamentului European privind independenţa sa şi cum se va asigura că orice acţiuni din trecut, actuale şi viitoare va îndeplini nu ar putea ridica dubii asupra exercitării atribuţiilor în cadrul Comisiei, Rovana Plumb a răspuns: „Dacă voi fi confirmată în funcţia de comisar european, voi respecta întocmai scrisoarea de misiune şi spriritul Tratatului, în special obligaţia de a acţiona în interesul european şi fără să primesc instrucţiuni. De asemenea, voi onora Codul de Conduită al membrilor Comisiei Europene şi prevederile legate de conflictul de interese. Declaraţia mea de interese este completă şi accesibilă publicului, şi o voi actualizata rapid dacă va fi necesar acest lucru”.

Comisia pentru Transporturi şi Turism i-a adresat eurodeputatului PSD întrebări legate de viziunea pe care o are asupra unor sisteme optime de transport de persoane şi mărfuri, luând în considerare pricipalele provocări ale digitalizării, competitivităţii, reducerea emisiilor de carbon, siguranţă, schimbările climatice, protecţia mediului, condiţiile de muncă şi oportunităţile egale pe piaţa muncii, inclusiv îmbunătăţirea drepturilor şi protecţiei pentru lucrătorii în transporturi (în special femei şi tineri) şi schimbările tehnologice (vehicule autonome, folosirea inteligenţei artificiale). Cei din Comisie au întrebat-o şi despre paşii concreţi în acest sens.

„Viziunea mea pentru un sistem de transport optimizat este una care combină sustenabilitatea, contribuţia emisiilor de dioxid de carbon şi reducerea poluării. Îmi doresc un sistem de transport optimizat care să fie sigur, inteligent, necostisitor şi accesibil. Sistemul de transport trebuie să fie modernizat pentru a face faţă fluxului de oameni şi infrastructurii depăşite. Pentru a pune în practică această viziune trebuie să investim în reţelele de transport şi să utilizăm inovaţia digitală. Inovaţia trebuie să fie însoţită de instruire a abilităţilor relevante. Condiţii de muncă echitabile sunt cheia asigurării unui sector care poate să atragă femei şi bărbaţi tineri în profesii legate de transport”, a explicat Plumb.

Joi, Rovana Plumb a primit un vot negativ în Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European pentru funcţia de comisar european. Şi Laszlo Trocsanyi, candidatul Ungariei pentru funcţia de comisar european pentru extindere şi politica de vecinătate, a picat la vot în Comisia pentru Afaceri Juridice.

Comisia JURI se va întruni luni în şedinţă extraordinară pentru a evalua conflictul de interese real sau potenţial al candidaţilor României şi Ungariei pentru funcţiile de comisar european, Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi. Rămâne de văzut ce se va întâmpla după răspunsul Rovanei Plumb.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole