spot_img
duminică, decembrie 4, 2022
spot_img

Rail Action Day. Doi agenți de pază, prinși de polițiști când furau motorină din vagoane

Doi agenți de pază de la o firmă privată au fost prinși de polițiști în flagrant, în timp ce furau motorină din vagoane în stația CF Jibou.

furau motorină din vagoaneAceasta este doar una dintre descoperirile făcute cu prilejul acțiunii Rail Action Day-”24 Blue”, desfășurată în perioada 11-13 noiembrie 2022 de poliţiştii din cadrul Secțiilor Regionale de Poliţie Transporturi, organizată la nivel european, sub egida Railpol.

La acţiune au participat poliţişti și angajaţi ai companiilor de transport feroviar, care au controlat legitimațiile de călătorie şi au efectuat revizia vagoanelor de călători, fiind efectuate verificări în 549 de staţii de cale ferată şi 798 de trenuri de călători. Au fost legitimate 2.007 persoane, fiind depistați cinci urmăriți și opt persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni.

Pe parcursul activităților, au fost verificate 76 de centre de colectare metale feroase şi neferoase, iar gestionarii acestora au fost instruiți cu privire la obligaţiile de a înscrie corect datele persoanelor care predau astfel de materiale şi de a anunța imediat Poliţia Transporturi în cazul în care cineva intenționează să valorifice obiecte provenite de la calea ferată. Au fost confiscate 300 kg de metale.

De asemenea, polițiștii au constatat 16 infracțiuni și au aplicat 877 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 248.590 de lei.

Condamnat la închisoare, depistat într-un tren

Oamenii legii au dat și două exemple de infracțiuni depistate.

Astfel, pe 12 noiembrie 2022, poliţişti din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Cluj Napoca – Biroul de Siguranță Publică și Protecție Călători au depistat într-un tren, care circula pe relația Timișoara-Iași, un bărbat în vârstă de 26 de ani, domiciliat în județul Neamț, care, în urma verificărilor efectuate în evidenţele operative ale Poliţiei Române, figura ca persoană urmărită.

Persoana în cauză avea emis pe numele său un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Judecătoria Moinești, pentru infracțiuni la regimul circulației, fiind condamnat la o pedeapsă de un an și opt luni de închisoare. Bărbatul fost dus sub escortă la Penitenciarul Gherla, în vederea executării pedepsei.

Furau motorină din vagoane în stația Jibou

O zi mai târziu, polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj-Napoca – Biroul Județean de Poliție Transporturi Sălaj au depistat în flagrant delict doi bărbați, ambii agenți de pază, unul dintre ei aflându-se în timpul serviciului, în timp ce ar fi sustras combustibil dintr-un vagon cisternă din componența unui tren marfar ce aparține unui operator feroviar din București, care era garat în stația CF Jibou.

La controlul efectuat în vehiculul ce aparține unei persoane bănuite, au fost descoperite opt recipiente din plastic a câte aproximativ 30 de litri fiecare, cu lichid având miros specific de motorină, în recipiente aflându-se aproximativ 225 de litri. Valoarea prejudiciului urmează a fi stabilită ulterior.

În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „furt calificat”.

Ultimele Articole