miercuri, iunie 7, 2023
spot_img

EXCLUSIV Radu Berceanu se oferă să negocieze cu Ion Rădoi. ”Acolo e un buboi plin cu puroi”

Radu Berceanu a fost ultimul ministru al Transporturilor care s-a confruntat cu o grevă la metroul bucureștean, în 2009. Într-o declarație acordată Club Feroviar, el îl felicită pe actualul ministru Cătălin Drulă și își oferă serviciile de negociator în disputa cu liderul Unitatea – Sindicatul Liber Metrou, Ion Rădoi.

Adrian Bărbulescu

grevă la metroul bucureștean criza financiară la Metrorex

UPDATE ”Mă voi întâlni cu Radu Berceanu în instanță pentru aceste afirmații”, a declarat Ion Rădoi pentru Club Feroviar.

”Îl felicit din tot sufletul pe  ministrul actual (Cătălin Drulă – n.red.), pe care nu-l cunosc, dar a avut curajul să se lupte cu mafia de la metrou. Acolo e o mână de escroci, care îi prostesc inclusiv pe oamenii muncitor de la metrou, care spun: <Cine, mă, Rădoi, care ne-a dat 5% la salariu? Cum să nu-l apăr?>. E un buboi plin cu puroi – asta e sindicatul de la metrou. Trebuie făcut una din aia, de băgat Armata, pentru că din buboi cu puroi a dat în cancer din ăla grav”, a declarat fostul ministru.

El s-a oferit să negocieze cu Ion Rădoi, în cazul în care actualul ministru Cătălin Drulă îi va solicita acest lucru: ”dacă ministrul are nevoie de vreun sprijin, să mi-l ceară. Negociez eu cu Rădoi dacă este nevoie. Dacă am negociat cu Miron Cozma, pot să negociez și cu Ion Rădoi. Cred că liderii sindicali de la metrou se apropie de Țiriac la avere”, a mai spus Radu Berceanu. Evident, el a făcut referire la Mineriada din 1999, când ocupa funcția de ministru al Industriilor în Guvernul condus de Radu Vasile.

Fostul ministru al Transporturilor în guvernele conduse de Călin Popescu Tăriceanu și Emil Boc a dat exemplul metroului din Paris, care își obține jumătate din venituri din publicitate și din închirierea spațiilor comerciale din subteran. La metroul bucureștean, spațiile publicitare și spațiile comerciale sunt administrate de Sindomet Servocm SRL, societate deținută de Unitatea – Sindicatul Liber Metrou.

Radu Berceanu sugerează că l-a sunat Traian Băsescu: ”Bă, tu acum te-ai găsit să faci asta?”

Întrebat de ce nu a dus până la capăt, atunci când a fost ministru al Transporturilor, rezilierea contractului de asociere dintre Metrorex și Sindomet Servcom SRL, Radu Berceanu a dat vina pe faptul că în Guvernul de atunci era prezent și PSD, dar și pe unele telefoane primite de la Palatul Cotroceni, pe vremea când președinte al României era Traian Băsescu, pe care s-a ferit însă să-l nominalizeze: ”Nu am putut face atunci chestia asta pentru că ba eram în coaliție cu PSD (să ne înțelegem, asta e greva PSD!), ba, în al doilea mandat, urmau niște alegeri prezidențiale (…) Ai un președinte care te mai sună, <Bă, tu acum te-ai găsit să faci asta?>”.

Grevă la metroul bucureștean, declanșată vineri dimineață

Circulația cu metroul a fost oprită vineri dimineața, la începerea programului, pe toate magistralele, într-o acțiune spontană a salariaților de la Metrorex, considerată de către managementul companiei a fi inițiată de către sindicat. Circulație este oprită și la această oră pe toate magistralele.

”În dimineața zilei de 26 martie, reprezentanți ai sindicatului USLM au organizat un protest spontan în stația Piața Unirii. Aceștia au coborât în tunel, pe calea de rulare, și au împiedicat pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri. Așa-zisul protest spontan reprezintă în fapt o acțiune sindicală, în timpul căreia reprezentanții USLM au refuzat orice tentativă de dialog cu conducerea Metrorex. „Deși sindicaliștii au lăsat de înțeles că ar avea o listă de cereri, invitațiile repetate de întâlnire cu managementul companiei au fost ignorate complet pe parcursul nopții”, a precizat conducerea Metrorex.

Grevă la metroul bucureștean. Conflictul a pornit de la spațiile comerciale

Contrele dintre sindicaliști și administrație au început joi dimineață, iar mărul discordiei l-au constituit spațiile comerciale.

Conducerea Metrorex a dat joi dimineață un ultimatum pentru dezafectarea spațiilor comerciale de la metrou, administrate de firma sindicatului, Sindomet Servcom SRL. ”Metrorex informează că în urma analizelor efectuate pe teren s-a constatat că spațiile comerciale care activează în rețeaua de metrou pun în pericol siguranța transportului subteran, cu afectarea directă a exigențelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgență. În acest context, ținând seama și de expirarea contractului încheiat cu firma care administrează spațiile comerciale, a notificărilor transmise anterior prin care Metrorex a solicitat în repetate rânduri dezafectarea acestor spații, dar și ca urmare a Raportului de control întocmit de Metrorex cu privire la luarea măsurilor ce se impun în concordanță cu respectarea Normativului pentru proiectarea Construcțiilor și Instalațiilor Specifice de Metrou privind prevenirea și stingerea incendiilor, Metrorex a notificat firma care administrează spațiile comerciale ca, în regim de urgență, să fie eliberate și predate către administratorul rețelei de transport subteran toate spațiile comerciale amplasate în incinta stațiilor de metrou până la data de 02.04.2021”, se arată într-un comunicat dat publicității joi dimineață de Metrorex și semnat de directorul general Ștefan Paraschiv.

Replica USLM nu s-a lăsat așteptată. ”Este o acțiune la intimidare. Noi ne aflăm în proces, iar dosarul este pe rolul Tribunalului București, Secția Comercială. Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive nu se poate aplica ceea ce visează administrația. Nu au cum să evacueze. Doar n-o să dea oamenii afară cu buldozerul. În plus, peste 80% din spații sunt construite de Sindomet”, a declarat Ion Rădoi pentru Club Feroviar.

Ultimele Articole