Rompetrol deschide un punct de lucru la Oil Terminal, pentru a duce produse pe calea ferată

29 mai 2019

Acţionarii Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC), societate care administrează rafinăria Petromidia, sunt solicitaţi să aprobe înfiinţarea unui punct de lucru la Oil Terminal.

punct de lucru la Oil Terminal

Rompetrol vrea facă livrări pe piața internă și din terminalul petrolier din portul Constanța al companiei de stat Oil Terminal, companie care urmează să presteze serviciul de depozitare a cantităților de carburanți care urmează să fie livrate în beneficiul Rompetrol.

”Reducerea blocajelor logistice la nivelul rafinăriei – livrarea către terminalul portuar Constanţa prin barje va elibera din presiunea logistică pe rampele de încărcare pe cale ferată ale rafinăriei; de asemenea, funcţie de contextul operaţional, livrările de produse către terminalul petrolier din Constanţa se vor putea face şi pe cale ferată”, se arată în documentul care urmează să fie aprobat de acţionari, citat de Economica,net.

Avantajele unui punct de lucru la Oil Terminal

“În prezent, livrările de benzină şi motorină ale societăţii se fac potrivit condiţiei de livrare FCA la poarta rafinăriei Petromidia din Năvodari. Potrivit acestei condiţii de livrare, livrările de benzină şi motorină au loc la limita rafinăriei. Capacităţile limitate de logistică (spaţiile de depozitare din incinta rafinăriei şi capacitatea rampelor de încărcare CF) constituie principala constrângere în cadrul modelului operaţional actual”, se menționează în documentul citat.

Conducerea Rompetrol arată că studiile realizate au arătat că, la nivel naţional, importul de motorină poate ajunge la 1,5 milioane de tone (anul de referinţă fiind 2017), din care un milion de tone sunt importate în principal prin terminalul petrolier (deţinut de Oil Terminal SA) din Constanţa.

Pe cale de consecință, societatea Rompetrol Rafinare SA poate înlocui o parte din volumele importate, care sunt aduse prin Marea Neagră în terminaluil petrolier Oil Terminal din Constanţa. Un principal avantaj al deschiderii unui punct de lucru la Oil Terminal ar fi creșterea volumelor de livrări interne totale ale societății, către importatorii și revânzătorii actuali (însemnând relocarea parțială a volumelor actuale de la export către intern), vânzarea de produse petroliere urmând a se face de către societate direct din terminalul petrolier către piața internă, cu beneficii față de vânzările la export”.

Rafinăria Petromidia este cel mai important activ al Grupului Rompetrol (KMG Internaţional), controlat de compania petrolieră naţională a Kazahstanului, KazMunaiGas.