marți, septembrie 26, 2023
spot_imgspot_img

Guvernul de la Chișinău a aprobat noul protocol pentru transportul feroviar Moldova-Ucraina

Guvernul de la Chișinău a aprobat noul protocol pentru transportul feroviar Moldova-Ucraina, care simplifică procedurile de tranzit pentru trenurile de marfă.

Protocolul modificat al Acordului între Republica Moldova și Ucraina cu privire la activitatea transportului feroviar a fost semnat la Chișinău și Kiev pe 27 aprilie 2023 de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Lilia Dabija, și viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov.

Documentul prevede simplificarea procedurilor de tranzit feroviar al mărfurilor pe teritoriul Ucrainei, cu destinația Republica Moldova și România, și pe teritoriul Republicii Moldova, cu destinația Ucraina și România, fapt ce va permite sporirea volumului de mărfuri transportate pe cale ferată.

În special, protocolul intervine cu modificări privind eliminarea controlului autorităților vamale și de frontieră al Ucrainei, la stația Reni, iar modificările vor permite micșorarea timpului de transport al mărfurilor din/ în complexul portuar Giurgiulești sau România și vor avea impact pozitiv asupra costului final al bunurilor exportate/importate de beneficiari din Republica Moldova, reducând cheltuielile pentru transport, arată Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, într-un comunicat.



Protocolul privind transportul feroviar Moldova-Ucraina va modifica lanțurile logistice

În același timp, vor fi modificate lanțurile logistice, prin redirecționarea transportului de mărfuri de pe segmentul rutier pe cel feroviar. Principalul câștig este reducerea traficului pe drumurile publice naționale, ceea ce va duce la majorarea volumelor de mărfuri aflate în tranzit pe teritoriul Republicii Moldova și va avea un impact pozitiv asupra economiei naționale din această țară.

De asemenea, în urma intrării în vigoare a Protocolului, urmează să fie reduse ambuteiajele feroviare sezoniere la stațiile Galați (sud-estul României), Giurgiulești, Etulia, Basarabeasca (Republica Moldova) și Reni (Ucraina, regiunea Odesa), care influențează negativ costul logisticii în perioada recoltării și exportului produselor cerealiere.

Ultimele Articole