Sute de oameni au ieșit vineri cu pancarte și lozinci la protestul feroviarilor de la Chișinău, pentru a-și cere salariile restante.
„Vrem salarii”, „Avem de achitat facturi” – se putea citi pe pancartele protestatarilor, potrivit TV8.
”Am venit cu durerea pe care o au toți lucrătorii feroviari, avem restanțe la salarii de 5-6 luni. Noi suntem un obiect strategic de 5.000 de salariați. Când o trebuit calea ferată, s-au folosit de noi, dar acum ne trebuie ajutorul dumnealor. Am lucrat non-stop”, a declarat președinta Organizaţiei Sindicale Primare a Angajaţilor Staţiei Ungheni, Svetlana Moraru.
De dimineață, într-o postare pe Facebook, directorul interimar al CFM a subliniat că înțelege nemulțumirea angajaților și că se fac eforturi pentru a depăși situația dificilă: ”Trecem printr-o perioadă extrem de dificilă, iar lipsa salariilor luni la rând este o situație inacceptabilă pentru voi și pentru familiile voastre. Înțeleg perfect frustrarea și nemulțumirea voastră, iar protestele din fața Guvernului sunt o expresie firească a acestei realități. (…) În ultimele luni, am făcut eforturi continue împreună cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru a obține sprijin financiar, a eficientiza cheltuielile și a atrage investiții. Plata salariilor rămâne prioritatea noastră absolută. Știm că nu este suficient să spunem <lucrăm la soluții>, ci trebuie să livrăm rezultate concrete. De aceea, am accelerat toate acțiunile necesare pentru a redresa CFM: Accesarea sprijinului european pentru modernizarea infrastructurii, ceea ce ne va permite să creștem veniturile din transport și să asigurăm stabilitatea financiară; Optimizarea cheltuielilor și restructurarea organizațională pentru o administrare mai eficientă a resurselor; Atragerea de investiții și implementarea mecanismelor financiare care să ne ajute să acoperim cheltuielile operaționale, inclusiv salariile”.
Revendicările sindicaliștilor
Federația Sindicală a Feroviarilor din R. Moldova (FSF) a anunțat că manifestațiile au loc în fața Parlamentului, Guvernului și Președinției, precum și în toate cele opt noduri feroviare din Republica Moldova: Ocnița, Bălți, Ungheni, Tighina, Basarabeasca și Giurgiulești.
După cum a scris Club Feroviar, revendicările sindicaliștilor sunt următoarele:
- Respectarea legislației în vigoare de către autoritățile statului, inclusiv în ceea ce privește salariații Î.S. Calea Ferată din Moldova;
- Implicarea Guvernului pentru achitarea urgentă a restanțelor salariale, precum și compensarea pierderilor cauzate de întârzierile salariale, conform legislației;
- Majorarea salariului minim în cadrul întreprinderii la 5.500 de lei (echivalentul a sub 1.400 de lei românești), de la 3.500 de lei (890 de lei românești), cât este în prezent.