spot_img
sâmbătă, octombrie 1, 2022
spot_img

CFR Călători dă vina pe CFR SA și SCRL Brașov pentru protestul de la calea ferată

Conducerea CFR Călători dă vina pe CFR SA și SCRL Brașov pentru protestul de la calea ferată care a dus luni dimineață la perturbarea circulației feroviare.

„Protestul spontan feroviar ce are loc astăzi, 20 decembrie 2021, nu se datorează (sic! – n.red.) CFR Călători. Este o acțiune sindicală feroviară a angajaților de la S.C.R.L. Brașov SA și ai CFR SA, ca urmare a prorogării până la data de 01.01.2023, a Legii 195/2020, privind Statutul Personalului Feroviar, legiferată prin OUG 130/17.12.2021”, se arată într-un comunicat dat publicității de operatorul feroviar de stat.

Conducerea CFR Călători precizează că Societatea Comercială de Reparații Locomotive C.F.R. – S.C.R.L. Brașov SA este filială a CFR Călători SA, fiind la ora actuală în procedură de insolvență care intră sub incidența Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență (dosar nr. 4249/62/2014* – termen 19.11.2019).

„Pentru CFR Călători SA, S.C.R.L. Brașov SA este un furnizor de servicii care pe bază contractuală asigură și realizează mentenanța curentă, reparații planificate și accidentale ale materialului rulant motor al CFR Călători. Pentru prestația efectuată de SCRL către CFR Călători plățile sunt efectuate la zi, nefiind înregistrate restanțe. Personalul salariat aparținând SCRL are toate drepturile încasate la zi (salarii, bonuri de masă etc)”, se mai arată în comunicatul citat.

Conducerea operatorului feroviar de stat a continuat, aruncând vina și pe angajații companiei de infrastructură: „Pe raza Regionalei Iași, personalul aparținând CFR SA a oprit trenurile CFR Călători în stațiile Iași, Pașcani, Roman și Bacău cu semnalul pe culoarea roșie, fiind afectate trenurile 6002, 6461, 5603, 5401, 5432, 1541, 5402, 5461, 5415. De asemenea, acțiunea personalului aprarținând CFR SA afectează circulația trenurilor și pe raza regionalelor București, Craiova, Galați. În intervalul orar 9:00- 9:30 s-a reluat lucrul la SCRL Brașov în condiții normale. Protestul SCRL nu a afecat circulația trenurilor CFR Călători”.

Protestul de la calea ferată, pentru aplicarea Statutului personalului feroviar

Angajații societăților feroviare sunt nemulțumiți de decizia Guvernului de a proroga până la 1 ianuarie 2023 aplicarea Legii privind Statutul personalului feroviar. Inițial, aplicarea prevederilor legii fusese prorogată până la data de 1 aprilie 2022.

Cum nu este vorba de o grevă propriu-zisă, ci de un protest spontan, întreruperea lucrului nu a avut loc simultan pe toată rețeaua feroviară. Pe raza mai multot regionale de cale ferată, angajații au oprit lucrul la diferite ore ale dimineții. Printre primii care au încetat activitatea sunt cei de la Regionala Iași, angajații companiei de infrastructură protestând în stațiile Iași, Suceava și Bacău.

Mesajul adresat greviștilor de ministrul Sorin Grindeanu poate fi citit AICI.

CITEȘTE și A început greva la CFR. Când au loc negocieri și ce spun Florea Dobrescu și Rodrigo Maxim

Ultimele Articole