Protestul ceferiștilor din fața sediului Ministerului Transporturilor a intrat miercuri în cea de-a treia zi. Membri ai Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), în frunte cu președintele Rodrigo Maxim s-au adunat din nou, cu pancarte și vuvuzele, în fața Palatului CFR, pentru a da glas nemulțumirilor lor.
Protestatarii au cerut să se impună criterii de performanță pentru conducătorii companiilor și societăților feroviare de stat și dacă nu le îndeplinesc să fie dați afară.
”Domnule ministru, vă repetăm, nu aprobați planul de măsuri pentru 2025 al CFR Călători. Cereți revizuirea lui și anularea, pentru că altfel veți fi considerat că pe timpul dumneavoastră s-au distrus spitalele CFR, CFR Marfă și acum CFR Călători”, a spus de la portavoce liderul sindical Rodrigo Maxim.
Angajații de la stat vor și ei ca la privat: încadrarea în condiții speciale de muncă
O mai veche revendicare a sindicaliștilor a fost repusă pe tapet și întărită după ce Club Feroviar a relatat că angajații operatorului privat Regio Călători cu atribuții în siguranța circulației au fost încadrați în condiții speciale de muncă.
Este vorba de șase funcții, după cum urmează: șef de tren; șef de manevră; revizor tehnic de vagoane; mecanic de locomotivă; mecanic ajutor de locornotivă; responsabil SC-LFI (siguranța circulației – linii ferate industriale).
”Ceferiștii de la CFR Călători și de la CNCF CFR SA vă solicită să faceți demersurile legale pentru a-şi recupera grupele muncă, respectiv condițiile de muncă speciale prevăzute de art. 28 (1) lit. 1 din Legea nr 360/2023 ce sunt valabile de la 1 septembrie 2024. (…) Un operator de transport feroviar de călători privat (Regio Călători – n.red.) deja a pus în aplicare art 28 (1) lit. l din Legea nr 360/2023”, se arată în memoriul sindicaliștilor care i-a fost înaintat marți după amiază secretarului de stat din Ministerul Transporturilor Ionuț Săvoiu, responsabil cu coordonarea sectorului feroviar.
În articolul de lege menționat se prevede faptul că activităţile care vizează siguranţa circulaţiei feroviare sunt încadrate în condiții speciale de muncă. De asemenea, în Ordinul ministrului Transporturilor și Infrastructurii nr. 1151/2021 pentru aprobarea cadrului general privind examinarea medicală şi psihologică a personalului cu atribuţii în siguranţa transporturilor se menționează funcţiile din siguranţa feroviară pentru care sunt necesare avize de aptitudine medicală şi/sau psihologică.
Nu în ultimul rând, în adresa Casei Naţionale de Pensii Publice nr. A 82088/1/P/16.01.2025 se menționează faptul că: „începând cu data de 01.09.2024, angajatorii în cadrul cărora există asiguraţi care desfăşoară activităţi reglementate de Art. 28 alin. 1 lit. din Legea nr. 360/2023, pe durata programului normal de lucru dintr-o lună (art. 55 alin. 3 din lege), sunt obligaţi la depunerea declaraţiilor nominale de asigurare din care să rezulte desfăşurarea activităţii în condiţii speciale și constituirea contribuției de asigurări sociale aferente acestei situaţii”.
Se cere plata orelor suplimentare
În memoriul transmis lui Ionuț Săvoiu sunt criticate din nou prevederile Ordonanței Trenuleț (OUG 156/2024) și modul cum acestea au fost aplicate la nivelul CFR Călători, mai exact prin anularea a 244 de trenuri, pentru ca mecanicii de locomotivă, șefii de tren, șefii de tură tracțiune, acari și șefi de manevră să nu mai beneficieze de ore suplimentare plătite.
”Acestea sunt funcţiile cu personal insuficient, din cauză că s-au tot pensionat şi s-au tot tăiat posturile rămase vacante prin pensionare şi din cauză că nu se angajează la aceste funcţii deficitare”, se arată în documentul citat. În consecință, operatorul feroviar de stat și-a diminuat prestația în cadrul Obligației de Serviciu Public pe anul 2025. Sindicaliștii solicită să se facă angajări pe posturile vacante, iar până când va fi completată schema de personal să fie plătite orele suplimentare prestate de cei care nu-și pot lua recuperare în termen de 90 de zile.
Protestul ceferiștilor va continua până vineri
”Toți ceferiștii de la CFR Călători și CNCF CFR SA sunt hotărâți să protesteze până la soluționarea favorabilă a celor două revendicări, ținând cont de faptul că în locul trenurilor anulate de CFR Călători este posibii să fie introduse alte trenuri ale operatorilor de transport feroviar de călători privați”, mai spun protestatarii conduși de Rodrigo Maxim.
Protestul ceferiștilor va avea loc până la finele acestei săptămâni. Federația a trimis o notificare oficială către Primăria Municipiului București și Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București prin care anunță următorul program: luni 17 februarie 2025, marți 18 februarie 2025, miercuri 19 februarie 2025, joi 20 februarie 2025 şi vineri 21 februarie 2025 vor avea loc manifestări publice de protest cu circa 150 de participanţi fiecare, între orele 9.30 – 11.30, în București, lângă parcul din fața Ministerului Transporturilor. La proteste vor participa și reprezentanți ai CSN Meridian, de la Uniunea Sindicatelor Spitalelor CFR, dar și de la alte federaţii sindicale feroviare.