miercuri, februarie 19, 2025
spot_img

FOTO-VIDEO. Protestul ceferiștilor, a doua zi în fața Ministerului Transporturilor

Membri ai Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), în frunte cu Rodrigo Maxim, s-au strâns pentru a doua zi în fața Palatului CFR din București, unde au organizat protestul ceferiștilor.

Spre deosebire de luni, când s-au adunat în parcarea de la intrarea în curtea ministerului, de acestă dată, sindicaliștii s-au mutat în parcul din fața sediului Ministerului Transporturilor, pentru a-și striga nemulțumirile chiar în fața biroului de la etajul 1 al ministrului Sorin Grindeanu. Din informațiile noastre însă, acesta nu se afla în minister la ora desfășurării protestului.

”Ordonanța Trenuleț (OUG 156/2024 – n.red) ne ține cu salariile și în 2025, și în 2026 la fel cu cele negociate în anul 2023. De fapt, veniturile scad în fiecare lună, după cum vrea directorul general Traian Preoteasa, care a anulat 200 de trenuri pe zi, plus alte 44 de trenuri sâmbăta și duminica, pentru a nu mai plăti ore suplimentare la mecanicii de locomotivă și șefii de tren”, a spus de la portavoce liderul sindical Rodrigo Maxim.

Pichetarea Ministerului Transporturilor va continua până vineri

Protestul ceferiștilor va avea loc până la finele acestei săptămâni. Federația a trimis o notificare oficială către Primăria Municipiului București și Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București prin care anunță următorul program: luni 17 februarie 2025, marți 18 februarie 2025, miercuri 19 februarie 2025, joi 20 februarie 2025 şi vineri 21 februarie 2025 vor avea loc manifestări publice de protest cu circa 150 de participanţi fiecare, între orele 9.30 – 11.30, în București, lângă parcul din fața Ministerului Transporturilor. La proteste vor participa și reprezentanți ai CSN Meridian, de la Uniunea Sindicatelor Spitalelor CFR, dar și de la alte federaţii sindicale feroviare.

Manifestațiile se îndreaptă împotriva lipsei de respect pe care o manifestă conducerea SNTFC CFR Călători SA faţă de salariaţi, prin hotărârea de neplată a orelor suplimentare pe care nu le poate compensa legal și împotriva lipsei de respect pe care o manifestă conducerea operatorului faţă de călători, prin hotărârea de anulare a un sfert din trenuri.

Ceferiștii ies în stradă pentru a face Guvernul României, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, conducerea SNTFC CFR Călători SA și conducerea CNCF CFR SA să înţeleagă că ceferiştii care au avut grupe de muncă anterior și sunt încadrați la Siguranța Circulației doresc aplicarea de la 1 septembrle 2024 a prevederilor art. 28. (1) lit 1) din Legea nr. 360/2023, ţinând cont că respectarea acestei legi este jalon în PNRR. Alte nemulțumiri sunt legate de lipsa mare de personal la funcţiile de execuţie, de subcompensarea şi în anul 2025 a SNTFC CFR Călători de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).

Manifestaţiile se îndreaptă și împotriva funcţionării în forma actuală a SNTFC CFR Călători SA şi filiala sa SCRL Braşov SA. Sindicaliștii cer revenirea reparatorilor de locomotivă şi automotor de la SCRL ca angajaţi ai CFR Călători, pentru reviziile programate şi pentru reparaţille curente. SCRL Braşov SA ar urma să rămână ca societate reparatoare pentru pentru reviziile mari (RR, RG etc.). ”Manifestațiile se îndreaptă şi împotriva faptului că s-a investit de către statul român, după revoluţie şi până în prezent, prea puţin în infrastructura feroviară”.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole