Pe o vreme câinoasă, la București au început luni dimineață protestele ceferiștilor, prin pichetarea Palatului CFR. Proteste la indigo vor avea loc în fiecare zi, până vineri inclusiv.
”Înarmați” cu pancarte, steaguri și vuvuzele, câteva zeci de membri ai Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), în frunte cu președintele Rodrigo Maxim s-au adunat lângă parcul din fața Ministerului Transporturilor.
De la portavocea cu care era dotat, Rodrigo Maxim a dat glas nemulțumirilor ceferiștilor care lucrează la operatorul feroviar de stat CFR Călători, dar și ale celorlalți lucrători din domeniul transportului pe calea ferată din societățile și companiile de stat.
Protestatarii abia ce puteau fi zăriți prin ninsoarea deasă care cade asupra Capitalei, însă scandările lor se auzeau cu putere, chiar și dincolo de parc, de la Gara de Nord. Vuvuzelele răsunau în tot perimetrul delimitat de Palatul CFR și de principala poartă feroviară a țării.
Haos în Gara de Nord. Întârzieri inclusiv la plecările de trenuri
Că tot a venit vorba de Gara de Nord, trebuie menționat faptul că aici a fost haos încă de la primele ore ale dimineții. Călătorii și cei care-și așteptau rudele sau prietenii să sosească în București stăteau cu privirile ațintite pe tabelele electronice de Plecări/Sosiri din fața Biroului de Informații CFR, unde erau afișate întârzieri astronomice.
Bunăoară, trenul Regio 9002 Roșiori Nord-București Basarab are o întârziere de 68 de minute, pentru că nu a fost locomotivă disponibilă la stația de plecare. Și nu doar la sosirile de trenuri, ci și la plecări au fost întârzieri. Dăm în acest sens exemplul trenului Interregio 1583 care circulă pe relația București Nord-Constanța și care a fost scos din revizia de Vagoane Grivița cu o întârziere de 72 de minute față de ora programată.
Revendicările de la protestele ceferiștilor și programul pichetărilor
Revenind la protestele ceferiștilor din fața sediului Ministerului Transporturilor, aceștia nu au plecat de acolo și au continuat să-și strige nemulțumirile până la ora anunțată la Primăria Capitalei și Jandarmeria Română – 11,30.
Federația a trimis o notificare oficială către Primăria Municipiului București și Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București prin care anunță următorul program: luni 17 februarie 2025, marți 18 februarie 2025, miercuri 19 februarie 2025, joi 20 februarie 2025 şi vineri 21 februarie 2025 vor avea loc manifestări publice de protest cu circa 150 de participanţi fiecare, între orele 9.30 – 11.30, în București, lângă parcul din fața Ministerului Transporturilor. La proteste vor participa și reprezentanți ai CSN Meridian, de la Uniunea Sindicatelor Spitalelor CFR, dar și de la alte federaţii sindicale feroviare.
Manifestațiile se îndreaptă împotriva lipsei de respect pe care o manifestă conducerea SNTFC CFR Călători SA faţă de salariaţi, prin hotărârea de neplată a orelor suplimentare pe care nu le poate compensa legal și împotriva lipsei de respect pe care o manifestă conducerea operatorului faţă de călători, prin hotărârea de anulare a un sfert din trenuri.
Ceferiștii ies în stradă pentru a face Guvernul României, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, conducerea SNTFC CFR Călători SA și conducerea CNCF CFR SA să înţeleagă că ceferiştii care au avut grupe de muncă anterior și sunt încadrați la Siguranța Circulației doresc aplicarea de la 1 septembrle 2024 a prevederilor art. 28. (1) lit 1) din Legea nr. 360/2023, ţinând cont că respectarea acestei legi este jalon în PNRR. Alte nemulțumiri sunt legate de lipsa mare de personal la funcţiile de execuţie, de subcompensarea şi în anul 2025 a SNTFC CFR Călători de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).
Manifestaţiile se îndreaptă și împotriva funcţionării în forma actuală a SNTFC CFR Călători SA şi filiala sa SCRL Braşov SA. Sindicaliștii cer revenirea reparatorilor de locomotivă şi automotor de la SCRL ca angajaţi ai CFR Călători, pentru reviziile programate şi pentru reparaţille curente. SCRL Braşov SA ar urma să rămână ca societate reparatoare pentru pentru reviziile mari (RR, RG etc.). ”Manifestațiile se îndreaptă şi împotriva faptului că s-a investit de către statul român, după revoluţie şi până în prezent, prea puţin în infrastructura feroviară”.