marți, septembrie 26, 2023
spot_imgspot_img

VIDEO Protest față de proiectul căii ferate Lyon-Torino. Peste 60 de persoane au fost rănite

Un protest față de proiectul căii ferate Lyon-Torino, care a avut loc în weekend în departamentul francez Savoia, aflat la granița cu Italia, s-a soldat cu rănirea a 12 polițiști și a 50 de manifestanți.

Aproximativ 2.000 de protestatari, inclusiv un grup de aproximativ 300 de persoane îmbrăcate în negru, au protestat pe Valea Maurienne față de construcția unei legături feroviare între Lyon şi oraşul italian Torino. Aceştia au aruncat cu pietre în poliţişti, care au răspuns cu gaze lacrimogene.

O asociație care reprezintă manifestanții, Asociaţia Les Soulevements de la Terre, a transmis că numărul răniților în rândul protestatarilor este de 50, iar șase dintre ei au avut nevoie de spitalizare. Ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, a transmis pe Twitter bilanţul răniţilor din poliţie. El afirmă că 12 poliţişti au fost răniţi.

În urma controalelor la frontieră au fost descoperite 400 de obiecte, precum cuţite şi ciocane, în timp ce 96 de persoane cunoscute de serviciile de securitate au fost trimise înapoi în Italia, au precizat oficialii.

Proiectul căii ferate Lyon-Torino are o valoare de 26 miliarde de euro

Proiectul contestat prevede construcția unei căi ferate de mare viteză care să lege orașul Lyon, capitala regiunii franceze Auverge-Ron-Alpi, de orașul italian Torino. Calea ferată are o lungime de 57,5 kilometri și include și un tunel prin Alpi. Proiectul este estimat la 26 de miliarde de euro, o parte din fonduri fiind asigurată de Comisia Europeană.

Susținătorii proiectului afirmă că, odată pusă în funcțiune noua legătură feroviară, se va reduce traficul rutier și, în consecință, poluarea. Contestatarii investiției susțin însă că această construcție va avea un impact major asupra mediului, iar mai multe pârâuri din apropiere de locul construcției au început deja să sece.

Ultimele Articole