spot_img
luni, ianuarie 30, 2023
spot_img

FOTO-VIDEO Protest la STB, cu deputați pro-ruși în susținerea sindicalistului PSD

Un protest la STB a avut loc joi față de concedirea a peste 200 de șoferi și vatmani care au întrerupt lucrul ilegal în luna ianuarie. La protestul din parcarea Societății de Transport București au înflăcărat spiritele sindicaliștilor conduși de pesedistul Vasile Petrariu doi deputați considerați pro-ruși – George Simion și Dumitru Coarnă.

Protestul a fost anunțat de Sindicatul Transportatorilor din București, oraganizație sindicală care a organizat greva din luna ianuarie și care este condusă de Vasile Petrariu, la vremea respectivă consilier general din partea PSD. Pe 20 ianuarie, sindicaliștii de la STB au declanșat o grevă așa-zis spontană, care a ținut aproape o săptămână și care a fost declarată ilegală de instanțele de judecată, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.Protest la STB. Sindicaliștii denunță un ”genocid social”

Sindicaliștii au reclamat „abuzurile conducerii societăţii privind concedierea unui număr de peste 222 conducători de vehicule chiar în Săptămâna Patimilor”. „Având în vedere <genocidul social> generat de către conducerea societăţii chiar în Săptămâna Patimilor, din solidaritate cu membrii Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB) şi în sprijinul mişcării sindicale la nivel naţional, şi-au anunţat participarea sindicalişti din cele mai importante oraşe din România: Braşov, Iaşi, Craiova, Ploieşti, Constanţa, Galaţi, Tg. Jiu, Suceava, Tulcea, Vaslui, Baia Mare. Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti (STB) speră ca prin acest protest decidenţii să înţeleagă că problemele sesizate la STB SA trebuie rezolvate urgent, abuzurile, ingerinţele în activitatea sindicală, lipsa dialogului social, sunt elemente care se răsfrâng asupra calităţii transportului public local, în defavoarea cetăţenilor”, se arăta în comunicatul sindicatului prin care se anunța protestul.

Vasile Petrariu (PSD) a mulțumit din inimă partidului. Nu PSD, ci AUR

Zis și făcut. Puțin după orele prânzului, nici 200 de sindicaliști, dar extrem de gălăgioși, dotați cu steaguri, pancarte, fluiere și vuvuzele, s-au adunat pe trotuarul din fața sediului central al Societății de Transport București.

După scurt timp, ei s-au mutat în parcarea din spatele clădirii și nu a trecut mult până când și-a făcut apariția deputatul AUR George Simion. Îmbrăcat în costum scump – dar fără cravată, în stilul Alexis Tsipras, fostul lider al Syriza, formațiunea elenă de extremă stânga – și filmând totul cu un iPhone de ultimă generație, parlamentarul a făcut o baie de mulțime. A dat turul adunării și a dat mâna cu toți cei care au dorit acest lucru.

Asta după ce, cu câteva minute înainte, bătuse furios cu pumnii în ușa de acces în clădire, pe care a și zgâlțâit-o, pentru a se asigura că e închisă. Cum nimeni nu i-a dat drumul înăuntru, s-a resemnat și a revenit printre protestatari.

Cocoțat pe o bordură mai înaltă din parcare, liderul sindical Vasile Petrariu s-a adresat mulțimii prin intermediul unui megafon, prilej cu care a mulțumit unui partid politic. Nu PSD, partidul care l-a propulsat în Consiliului General al Municipiului București la alegerile locale din 2020, cu sprijinul fostului edil general Gabriela Firea, ci AUR. „Am făcut petiții către toate partidele politice, cu excepția unuia, care ne susține necondiționat, mă refer la AUR”, a spus liderul sindical în uralele protestatarilor.

Protest la STB. Discursul lui George Simion, cu invective ca la ușa cortului

Pe acest fond înflăcărat, megafonul a fost preluat de George Simion, care și-a început discursul cu o lozincă ce amintește de vremurile dicaturii proletariatului: „Felicitări, oameni ai muncii”. A urmat o înșiruire de invective la adresa directorului general al STB, Adrian Criț, care nu pot fi reproduse aici. „Au salarii de 16.000 de lei (referindu-se la directorii din STB), au amante angajate (…) De furia oamenilor n-o să te salveze nimeni, nici PNL-ul, nici Nicușor Dan”, a spus deputatul, care, încălzit brusc de oratorie, și-a scos sacoul și i l-a pasat unui aghiotant. Cam atât poate fi redat din discursul lui Simion, pentru a nu-i da apă la moară limbajului său de mahala.

Dumitru Coarnă, de la căciuleli în fața ambasadorului Rusiei la susținere pentru greviștii STB

Între timp, în parcarea STB și-a făcut apariția și deputatul independent Dumitru Coarnă. Independent de puțin timp, căci el a intrat în parlament pe listele PSD, dar a fost dat afară din partid de președintele formațiunii, Marcel Ciolacu, după ce, alături de Diana Șoșoacă, Francisc Tobă și Mihai Lasca (ultimii foști colegi de partid ai lui George Simion) s-au dus să se căciulească în fața amabasadorului Rusiei la București, Valeri Kuzmin.

Deputatul, acum neafiliat, nu a apelat la invectivele antevrobitorului său, dar a cerut și el demisia directorului general Adrian Criț. Pe de altă parte, a recunoscut că protestul este unul politic: „Eu am vrut să evit discuțiile politice, dar nu am cum. Politicul e în tot și-n toate”. El a caracterizat concedierea celor peste 200 de angajați care au întrerupt ilegal lucrul drept ”un abuz fără precedent”.

Protest la STB, încheiat în Piața Victoriei

După ce și-au exprimat zgomotos nemulțumirea în parcarea din spatele sediului STB preț de mai bine de o oră, sindicaliștii lui Vasile Petrariu și-au mutat cartierul general al protestului în Piața Victoriei, în fața sediului Guvernului.

Nici acolo nu au avut mai mult câștig de cauză, iar pe drum numărul lor s-a redus. Căldură mare, monșer!

Ultimele Articole