spot_img
duminică, noiembrie 28, 2021
spot_img

FOTO VIDEO Protest CFR. La miting s-au strâns mai puțini sindicaliști decât la ședința de bloc

Un protest CFR, anunțat cu surle și trâmbițe, are loc azi. Numai că în fața Palatului CFR, sediul Ministerului Transporturilor, s-au strâns mai puțini sindicaliști decât la adunarea generală ordinară a unei asociații de proprietari dintr-un bloc cu o singură scară.

Adrian Bărbulescu

Nu e nici caniculă, nici nu plouă și nici pomeneală de furtună. Cu toate acestea, în țarcul amenajat pentru ”marele miting” nu s-au strâns nici 20 de sindicaliști. Asta dacă numărăm și ziariștii.

Chemarea la rebeliune fusese făcută săptămâna trecută de Dragoș Tănase, președintele Sindicatului Naţional al Personalului Feroviar din Sectorul Comercial, care numără doar 264 de membri. Dacă facem proporția, rezultă că mai bine de 90% dintre aceștia au preferat să-și vadă de treabă, ingnorând apelul la protest lansat de șeful lor pe linie sindicală.

”DNA să vină să vă ia”, ”Demisia” (directorului general al CFR Călători, Valentin Dorobanțu – n.red.) și ”Vrem achiziții de vagoane”, scria pe pancartele trase la xerox A4 fluturate de manifestanți. Din când în când, mai intervenea câte o vuvuzea, așa, pentru a mai încerca să dezmorțească atmosfera. Și tot din când în când, câte unul la striga din toți rărunchii: ”Jos Dorobanțu”.

Protest CFR pentru a favoriza o companie privată

Liderul sindical Dragoș Tănase anunțase joia trecută că la acedst protest CFR vor participa până la 1.000 de oameni.

Printre revendicările avansate de acesta se număra și una care nu avea nicio legătură cu activitatea sindicală, că mai degrabă era menită să favorizeze o firmă privată în relația cu CFR Călători. ”În condiţiile în care noi avem nevoie de automotoare, există un contract de reparaţii capitale la Săgeţile Albastre, care necesită reparaţii urgente şi era un contract în derulare în baza unui contract-cadru cu Remarul 16 Februarie. Contractul a expirat la 1 iulie, dumnealui (Valentin Dorobanțu – n.red.) a refuzat să prelungească acest contract şi a vrut să iasă cu o nouă licitaţie”, a declarat Tănase pentru Agerpres.

Ceea ce a omis să spună liderul sindical este că Remarul 16 Februarie nu a reparat în doi ani de zile decât șase automotoare Siemens Desiro, cunoscute ca ”Săgeata Albastră”).

Lider sindical cu dosar penal

Pe de altă parte, liderul sindical este inculpat în dosarul șpăgii de la Brașov. Concret, Dragoş Tănase are statut de inculpat în dosarul penal nr. 520/ P/ 2011 şi în alte dosare conexe, fiind acuzat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov pentru infracţiuni de: infracţiunea prev.de art.12 lit. b) din Legea nr.78/ 2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod Penal, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, prevăzute de art. 25 Cod Penal rap.la art. 248 Cod Penal rap. la art.13 din Legea nr.78/ 2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod Penal, infracţiunea de luare de mită în formă continuată, prev.de art.254 alin.1 şi 2 Cod Penal rap. La art.7 alin 1 şi  art.8 din Legea nr.78/ 2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu aplicarea art.41 alin.2 Cod Penal, infracţiunea de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, prevăzute de art. 323, alin. 1 şi 2 Cod penal rap. la art.17 alin. 1, lit. b) şi art.18 alin. 1 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie rap.la art.8 din Legea nr. 39/ 2003 privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate, toate cu aplic. Art.33 lit. a) Cod Penal, potrivit conducerii CFR Călători.

Renegat de colegii de mișcare sindicală

Dragoș Tănase nu este băgat în seamă nici de colegii săi de mișcare sindicală din domeniul feroviar.

Administraţia CFR Călători alături de cele două mari federaţii sindicale au identificat recent măsuri de creştere majoră a productivităţii muncii în cadrul societății, măsuri a căror implementare a dus la posibilitatea creşterii salariilor cu 15% începând cu data de septembrie, potrivit Contractul Colectiv de Muncă 2019-2020 înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole