ProRail testeaza trenuri automatizate pe Coridorul Betuweroute

Compania Alstom, ProRail (administratorul de infrastructura feroviara din Olanda) si Rotterdam Rail Feeding (RRF -specializata in servicii feroviare pe linii scurte) au semnat un acord pentru testarea Sistemului de Operare Automata a Trenurilor (ATO). Testele vor fi efectuate anul acesta.

Sistemul ATO, dezvoltat de catre Alstom, automatizeaza operatiunile efectuate de catre mecanicul de tren, in timp ce acesta se axeaza pe supravegherea operatiunilor. Testele vor optimiza operatiunile feroviare, vor reduce consumul de energie si vor spori confortul calatoriei pe calea ferata.

Acestea vor fi efectuate utilizand Nivelul 2 GoA de automatizare de pe Linia Betuweroute (echipata cu sistemul ERTMS). Linia dubla, in lungime de 150 kilometri, realizeaza conexiunea pe ruta Olanda (Rotterdam) – Germania, parte a Coridorului European A, destinat transportului feroviar de marfa.

Sistemul ATO a dovedit deja, pe retelele de metrou, avantajele de care dispune. Trenurile echipate cu ATO opereaza la intervale mai scurte, ceea ce sporeste capacitatea retelei de cale ferata si permite reducerea consumului de energie.

Testele efectuate pe coridorul Betuweroute  se vor axa pe aplicatia ATO pentru transportul de marfa. Astfel, ele vor fi efectuate in timp real, iar locomotiva, echipata cu ATO, va circula intre Portul Rotterdam si Valburg, situat in partea estica a Olandei. Locomotiva, pusa la dispozitie de catre Rotterdam Rail Feeding, va circula, fara interventia mecanicului, pe o distanta de 100 kilometri pe sectiunile echipate cu ERTMS Nivelul 1 si 2. De asemenea, in Valburg este testata si automatizarea operatiunilor de manevra feroviara.

„Automatizarea operatiunilor feroviare se afla pe agenda multor state, iar Alstom este promotorul dezvoltarii sistemului ATO pentru calea ferata. In colaborare cu ProRail si RRF, Alstom va contribui la progresul noii tehnologii si la crearea unui sistem feroviar mai atractiv, mai competitiv si mai durabil” a precizat Gian-Luca Erbacci, Prim-Vicepresedinte Alstom in Europa.