Situl de știri Sputnik, sit rusesc de stat, a dedicat un articol realizărilor Chinei în domeniul feroviar, împănând însă relatarea cu comentarii critice, negative la adresa opțiunilor României în domeniul militar.
doru.cireasa@clubferoviar.ro
Informațiile sunt preluate dintr-un reportaj făcut la bordul unui tren chinez de mare viteză de către un jurnalist de origine română care lucrează pentru Radio China International.
Deși nu pot fi negate realizările țării asiatice în domeniul feroviar, surprinde mâna de ajutor pe care un outlet media rusesc de stat o dă Chinei, ignorarea realizărilor tehnologice superioare ale Japoniei și Germaniei în domeniu și critica achizițiilor de armament făcute de România în detrimentul achizițiilor de produse și servicii feroviare din China.
Articolul din Sputnik este scris de Dragoș Dumitriu, jurnalist rusofil, fost membru de partid și parlamentar al Partidului România Mare, al Partidului Conservator.
”O demonstrație a ceea ce înseamnă un tren chinezesc de mare viteză. În 2010, China avea ZERO kilometri de cale ferată pentru mare viteză – în ianuarie 2018 avea deja peste 25.000 de kilometri”, își începe publicația Sputnik.md articolul.
„După cum se știe, România a acceptat să facă jocul SUA și să rupă legăturile investiționale majore cu China. Practic, la presiunile SUA, România a eliminat companiile chineze din domeniile majore – nuclear și transmisiuni digitale, scrie Dragoș Dumitriu.
Propaganda rusă minte prin omisiune
El consideră că România încalcă principiile economiei libere, blocând orice colaborare cu China în domeniul Transporturilor. Trebuie spus însă că CRRC China asociată cu Astra Vagoane este principala favorită (după cum se prezintă lucrurile, până la acest moment) în licitația ARF de cel puțin 40 de trenuri electrice regionale.
Mai mult, vorbind de „piață liberă”, sunt de amintit criticile formulate de producătorii occidentali de material feroviar, potrivit cărora industria chineză este puternic subvenționată prin împrumuturi ieftine și comenzi de stat.
„Un alt domeniu în care China strălucește și a făcut propuneri concrete României este cel al transporturilor. Dar, România… nimic! Interesele ”strategice” blochează orice colaborare importantă cu China – încălcând legile, dar și principiile economiei libere”.
În argumentarea celor scrise, Dumitriu menționează o înregistrare video făcută de un alt jurnalist de origine română ce lucrează pentru Radio China Internațional.
Daniel Tomizei Dimian s-a filmat la bordul unui tren de mare viteză din China cu o monedă pusă în picioare, stând nemișcată pe o masă din fața sa, la viteze de 300 de kilometri la oră.
„Cunoscutul jurnalist român care lucrează la Beijing, la Radio China International, Daniel Tomozei-Dimian, face o demonstrație a ceea ce înseamnă un tren chinezesc de mare viteză. Pe pagina de socializare, el s-a filmat făcând un experiment simplu și clar: la peste 300 km/h trenul din China este stabil și sigur, încât o monedă rămâne pe verticală”, scrie jurnalistul, arătând ”ce înseamnă căile ferate în China … azi!”.
„Imaginile de mai jos ne scutesc de orice comentariu. Rețineți, sunt filmate la peste… 310km/h! Altfel spus – <nici măcar un vis pentru realitatea românească>, după cum corect scris Dan Tomozei”, spune colegul său de la Sputnik Republica Moldova.
”Apropo, câți metri de cale ferată s-au construit în țară în 2020?”, întreabă jurnalistul din China.
„Putem să-i răspundem noi – nu ne interesează, important e că tot achiziționăm rachete!” comentează acid jurnalistul, ex parlamentar România Mare, cunoscut pentru anti-europenismul său.
„Încă o precizare, pe care jurnalistul o făcea acum doi ani: <În 2010, China avea ZERO kilometri de cale ferată pentru mare viteză. În ianuarie 2018 are deja peste 25.000 de kilometri>. Nu știm câți are acum – dar, vorba lui Dan Tomozei, știm câți are România – ZERO”, conchide el.