Proiectul Magistralei 6 de metrou, discutat la Bruxelles

Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, şi ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, au discutat, la Bruxelles, cu comisarul European pentru Politica Regională, Corina Creţu, despre aprobarea de către Comisia Europeană a proiectului magistralei M6 de metrou, care face legătura cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă.

”Discuţiile au fost constructive şi ambele părţi au convenit să urmărească implementarea la standarde înalte de calitate a proiectului. Comisia Europeană va transmite în curând autorităţilor de la Bucureşti o scrisoare de răspuns la clarificările prezentate de partea română”, precizează Ministerul Transporturilor.

Reamintim că la jumătatea lunii martie a acestui an, Comisia Europeană a solicitat Metrorex clarificări cu privire la cererea de finanţare pentru proiectul Magistrala 6 (1 Mai – Otopeni).

Anterior, în decembrie 2017, România a solicitat Comisiei Europene, finanţarea proiectului ”Magistrala M6. Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni (1 Mai – Otopeni)” din fonduri europene, prin intermediul Programului Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.

Comisia Europeană a solicitat clarificări cu privire la analiza opţiunilor, faţă de care s-au solicitat informaţii suplimentare cu privire la variantele de traseu analizate; – justificarea valorii proiectului (costul total şi costul unitar) raportat la costurile proiectelor similare de construcţie a metroului din Bucureşti; – analiza cererii de transport, cu luarea în considerare a impactului realizării celui de-al doilea terminal al Aeroportului Otopeni, rezultatele modelului de trafic, impactul asupra traficului pe DN1 pe perioada construcţiei; – graficul de implementare a proiectului.

Valoarea proiectului Magistralei 6 de metrou este de aproximativ 1,3 miliarde de euro (TVA inclus) iar in prezent finanţarea este asigurată, parţial, de Agenţia Japoneză pentru Cooperare Internaţională (JICA), printr-un împrumut în valoare de aproximativ 330 milioane euro, precum și din fonduri de la bugetul de stat.

Reamintim, de asemenea, că la sfârșitul săptămânii trecute, Comisarul European Corina Crețu, a precizat că ”proiectul este în evaluare. După finalizarea evaluării, DG Regio va putea lua o decizie finală, eu sper cât mai curând pentru a putea începe licitaţiile cât mai curând”.