spot_img
joi, decembrie 8, 2022
spot_img

Proiectul bugetului Capitalei a picat. Investiții importante, puse pe hold de USR-PLUS

Proiectul bugetului Capitalei a picat miercuri la votul din şedinţa Consiliului General, cu 17 voturi ”pentru”, 22 ”împotrivă” şi 14 abţineri. Prin coalizarea USR-PLUS cu PSD se amână reluarea unor investiții importante pentru București, dintre care multe au legătură cu transportul pe șină.

Adrian Bărbulescu

Proiectul bugetului Capitalei a picat licitația pentru tramvaie a PMB licitația pentru tramvaie

Reprezentanţii Municipalității au avertizat că, dacă problema bugetului nu se rezolvă în timp util, Primăria Municipiului Bucureşti riscă să intre în incapacitate de plată.

”E o zi foarte importantă, ziua votării bugetului. De la începutul acestui mandat am făcut eforturi uriaşe să ţinem la linia de plutire Primăria şi instituţiile din subordine care au fost din punct de vedere financiar planificate greşit. Am găsit facturi neplătite de la începutul anului 2019, am reuşit, acum odată cu votarea bugetului putem să trecem la faza următoare, la începerea investiţiilor”, a declarat primarul general Nicușor Dan, la începutul şedinţei destinate dezbaterii bugetului.

USR-PLUS s-a coalizat cu PSD. Legătura cu Vlad Voiculescu

Acest apel nu i-a împiedicat însă pe consilierii USR-PLUS să se coalizeze cu cei ai PSD și să ”trântească” la vot proiectul. Ei anunțaseră cu o zi înainte că vor face acest lucru, nemulțumiți de forma în care a fost întocmis documentul, cu toate că avuseseră la dispoziție mai bine de o lună de zile pentru a-și exprima dezacordul.

Înaintea şedinţei CGMB, consilierii generali ai USR-PLUS i-au cerut primarului general să retragă proiectul  de pe ordinea de zi a şedinţei, apreciind că acesta nu a fost corect fundamentat şi nici nu a fost discutat. Viceprimarul Horia Tomescu s-a declarat suprins să vadă că bugetul este estimat la șapte miliarde de lei, când toate discuţiile anterioare s-au referit la 4,5 – 5 miliarde de lei. ”Noi vrem să avem un buget realist. Nu este momentul să fim populişti”, a spus viceprimarul, un apropiat al ministrului demis al Sănătății Vlad Voiculescu.

Cu sau fără legătură cu votul de azi, acesta din urmă este un adversar al fondatorului USR, Nicușor Dan, fiind cunoscută intenția sa de a candida la Primăria Capitalei în locul acestuia, la alegerile din toamna anului trecut.

Nicușor Dan le cere celor de la USR-PLUS să facă ei bugetul

licitația de tramvaie de 18 m Consiliu de Administrație la STB Nicușor Dan la 20 de zile Nicușor Dan despre licitația pentru tramvaieRevenind la ședința de miercuri de la Primărie, Nicuşor Dan a spus că este complet nemulţumit de faptul că riscă să întârzie începerea investiţiilor şi plata datoriilor. El a adăugat că bugetul pe care l-a propus a fost dezbătut timp de şase săptămâni cu partenerii din PNL, PMP şi USR-PLUS și i-a îndemnat pe aceștia din urmă să vină cu propria variantă de buget.

”Azi, în şedinţa Consiliului General, bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti pentru 2021 nu a obţinut numărul de voturi necesare. Sunt total nemulţumit că începerea investiţiilor şi plata datoriilor riscă să întârzie, iar asta din motive greu de înţeles pentru oricine. Eu am propus un buget, care a fost dezbătut timp de şase săptămâni cu partenerii din grupurile PNL, PMP şi USR PLUS şi aveam toate motivele să cred că lucrurile merg în direcţia bună. Acum însă, consilierii generali USR PLUS au decis să nu mai susţină bugetul, el obţinând doar voturile PNL şi PMP în şedinţa de azi. Având în vedere această situaţie, aştept de la USR PLUS propria variantă de buget, care să respecte pe deplin obiectivele de investiţii deja discutate, viziunea de dezvoltare pe care o susţinem împreună şi dorinţele bucureştenilor şi, în acelaşi timp, să nu arunce Primăria Capitalei în incapacitate de plată. Fac un apel la înţelepciune şi echilibru şi am toată deschiderea să mă aşez din nou la masă ca să rediscutăm bugetul, excluzând însă orice condiţionalităţi care nu au legătură cu bugetul. Bucureştenii nu trebuie să pătimească în continuare din cauza unor ambiţii nerezonabile”, a scris edilul pe pagina sa de Facebook.

Ana Ciceală a făcut opoziție față de colegii de partid

Un consilier general din partea USR-PLUS, și anume Ana Ciceală, a făcut însă opoziție față de colegii săi de partid și a votat bugetul.

”Eu sunt în minoritate față de colegii mei în ceea ce privește votul bugetului Capitalei, de fapt față de unii dintre colegii mei. Consider că acest buget a fost dezbătut, am formulat amendamente pe care le voi susține și în plen și sunt pentru votul acestui buget, chiar dacă majoritatea din Birourile Municipale reunite USR PLUS București și dintre consilierii generali sunt, se pare, împotrivă”, a declarat ea înaintea ședinței de Consiliu. Chiar și așa, proiectul bugetului Capitalei a picat.

Proiectul bugetului Capitalei a picat. Terminalul Granitul și Prelungirea Ghencea mai așteaptă

Respingerea prin vot a proiectului de buget al Municipalității pe anul în curs are efecte negative asupra unor investiții extrem de importante, multe dintre ele legate de transportul pe șină.

Primul ar fi Terminalul Multimodal Granitul (Cora Pantelimon), unde este și noua buclă de întoarcere a tramvaielor de pe Șoseaua Pantelimon. Aici, progresul fizic al lucrărilor este de aproximativ 85%, conform calculelor supervizorului proiectului.

La Pasajul Doamna Ghica, progresul fizic al lucrărilor în momentul de față este de aproximativ 50%, conform raportărilor consultantului proiectului și luând în considerare faptul ca tablierul metalic reprezintă 50% din lucrare. Pasajul ar urma să facă parte din viitoarea linie de tramvai Berceni-Pipera.

Și pe Prelungirea Ghencea, unde proiectul prevede supralărgire și construcția unei linii de tramvai pe zona mediană, lucrările stagnează.

Ultimele Articole