Adina Vălean: un grup de experți ai CE va ajuta Guvernul în proiectele de infrastructură feroviară

12 februarie 2021

Un grup de experți europeni va fi trimis la București pentru a ajuta Guvernul în proiectele de infrastructură feroviară, a anunțat joi seara comisarul european pentru Transport, Adina Vălean.

proiectele de infrastructură feroviară proiecte pentru calea ferată investiţiile în calea ferată Adina Vălean despre ridicarea restricțiilor Adina Vălean despre calea ferată calea ferată de Otopeni

”Prim-ministrul a acceptat propunerea noastră de a pune la dispoziția României un grup de experți ai Comisiei Europene care să ne ajute ca proiectele de infrastructură – de la faza de idee, design, până la darea în folosință – să fie sprijinită de experți, astfel încât să putem împreună să sporim capacitatea administrativă a României. E o veche problemă, istorică, pentru că România a avut acces la multe fonduri europene, dar n-am reușit din varii motive să atragem aceste fonduri sau dacă le-am atras să le utilizăm”, a declarat Adina Vălean la Digi24.

Și Polonia a fost ajutată de CE la proiectele de infrastructură feroviară

Ea a menționat că nu este prima oară când acest lucru se întâmplă, precedentul fiind în Polonia, în urmă cu opt ani, când grupul de experți a ajutat Varșovia să-și extindă infrastructura feroviară modernizată până la 1.600 de kilometri.

”A fost din primul moment absolut încântat de propunere”, a spus comisarul european cu privire la reacția premierului Florin Cîțu, aflat în prima vizită externă a mandatului său, la Bruxelles. „Avem grupul de lucru gata pregătit. Săptămâna viitoare, dacă dorește, dacă avem partea română angajată, putem începe deja”, a menționat Adina Vălean, precizând că Executivul român întocmește planul: „E absolut gratuit. (…) Noi vrem doar să intervenim pentru a sprijini ca să capete forma potrivită, iar în derulare să sprijinim capacitatea administrativă a lor”.

Ea a precizat că este vizată infrastructura feroviară, dar și că autostrăzile sunt sustenabile, dar că trebuie văzut în contextul unui sistem de transporturi: ”Vor fi în special proiecte de cale ferată și căi navigabile și vrem ca acest task force să continue să acorde această asistență și pentru celelalte proiecte de infrastructură care au altă sursă de finanțare decât plan de redresare și reziliență”.

Adina Vălean a mai spus că îl va invita pe Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, să trimită echipa de experți români care să lucreze împreună cu cei ai Comisiei în grupul de lucru. ”În aceste proiecte vor exista indicatori intermediari și, pe măsură ce România îi autodefinește în proiect sunt bifați, se pot vira fonduri. Nu mai terminăm proiectul și luăm banii la sfârșit, ei vin în funcție de cum sunt îndepliniți acești indicatori”, a explicat comisarul european.