spot_img
miercuri, mai 18, 2022
spot_img

Ionel Dancă anunță proiecte majore de infrastructură din fonduri europene

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a anunțat că Guvernul pregătește proiecte majore de infrastructură, cu fonduri europene. El a mai spus că Executivul pregăteşte și o serie de măsuri pentru susţinerea activităţii marilor companii, după modelul programului IMM Invest.

proiecte majore de infrastructură
FOTO Guvernul României

„Suntem în situaţia în care este nevoie de măsuri active pentru reluarea producţiei industriale în zona de mari de companii dar şi în zona de servicii. Prima noastră grijă a fost la debutul crizei să asigurăm măsurile necesare astfel încât companiile care îşi întrerup activitatea să poată beneficia de un ajutor pentru angajaţii pe care îi vor disponibiliza temporar în această perioadă şi am făcut acest lucru într-un timp foarte scurt” a declarat Ionel Dancă duminică, într-o intervenție la Digi 24.

Acesta a precizat că, pe lângă programul IMM Invest, care are „facilităţi extrem de generoase” pentru companii, Guvernul are discuţii frecvente „cu toate industriile afectate” pentru a identifica „măsuri punctuale, sectoriale”.

Dancă a declarat că autorităţile au în vedere măsuri similare celor adoptate prin programul IMM Invest şi pentru companiile mari. ”Noi vrem să extindem măsura programului IMM Invest pentru companiile mari şi avem o schemă similară în pregătire prin intermediul Eximbank de oferire a unor credite cu garanţii de stat şi în aceleaşi condiţii, cu dobânzi subvenţionate. Acest program este deja în elaborare la nivelul Guvernului şi la nivel de aprobare la nivelul Comitetului de garanţii al Eximbank” a afirmat şeful Cancelariei premierului.

Proiecte majore de infrastructură și investiții locale

Sunt în pregătire scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri, dar se au în vedere scheme de investiţii în zona autorităţilor publice locale şi centrale şi pentru marile proiecte de infrastructură, a spus oficialul guvernamental.

„Este un mare semn de întrebare ceea ce se va întâmpla în continuare, este o criză economică foarte atipică, Este pur şi simplu o pană de curent în economia mondială”, a declarat Dancă. El a recunoscut că nu poate anticipa forma în care își va reveni economia, dar că actualul Guvern propune câteva măsuri economice esențiale pentru relansare economică cum ar fi convertirea șomajului tehnic în stimulente financiare pentru firmele care își reangajează oamenii, dar și multe fonduri europene pentru investiții.

”Prioritatea noastră la debutul crizei a fost să oferim un ajutor companiilor care-și disponibilizează angajații. Dorim transformarea măsurii de șomaj tehnic într-o măsură activă de a recompensa firmele care recheamă oamenii la muncă. Am obținut de la UE aproximativ un miliard de euro pentru investiții. Am gândit proiecte majore de infrastructura. Fondul pentru o tranziție justă în valoare de un miliard de euro va permite și României să facă mai multe investiții verzi”, a mai declarat șeful Cancelariei prim-ministrului.

Ultimele Articole