Violeta Bulc anunță fonduri disponibile de 1,4 miliarde de euro pentru proiecte de transport sustenabile

16 octombrie 2019

Comisarul european pentru Transporturi în exercițiu, Violeta Bulc, a anunțat miercuri că sunt disponibile fonduri nerambursabile pentru proiecte de transport sustenabile.

”Infrastructura inteligentă și sustenabilă este cheia pentru decarbonizarea transportului în UE, prin #CarbonNeutralEU. Comisia Europeană a disponibilizat azi 1,4 miliarde de euro în cadrul programului CEF Transport pentru proiecte de transport în Europa!”, a postat Violeta Bulc pe contul său de Twitter.

Comisia Europeană a precizat că Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele (Innovation and Networks Executive Agency – INEA) a lansat o cerere de propuneri în cadrul Connecting Europe Facility (CEF), care face disponibilă suma de 1,4 miliarde de euro pentru proiecte care-și propun să construiască, să modernizeze și să îmbunătățească infrastructura europeană de transport. Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 26 februarie 2020, iar pe 7 noiembrie 2019 va avea loc o informare virtuală despre proiect.

Bani pentru proiecte de transport sustenabile prin fondurile de coeziune

Prin fondurile de coeziune, la care au acces 15 state membre, inclusiv România, este disponibilă suma de 650 milioane de euro. Pentru proiecte pre-identificate pe coridoarele din Rețeaua Core (căi ferate, căi navigabile interioare, drumuri, porturi maritime și fluviale) este alocată suma de 750 milioane de euro.

În anvelopa generală a Comisiei Europene, la care pot aplica toate statele membre, se află restul sumei, de 750 milioane de euro. Și aici sunt proiecte preidentificate pe Rețeaua Core, în valoare de 500 milioane de euro.

50 milioane de euro pentru dezvoltarea ERTMS

Alte 50 milioane de euro vor merge pentru dezvoltarea ERTMS (European Rail Traffic Management System). Pentru acțiuni de implementare a infrastructurii de transport pe Rețeaua Core, inclusiv noduri urbane și facilități multimodale este disponibilă suma de 110 milioane de euro.

Programul CEF este instrumentul cheie de finanțare al UE pentru dezvoltarea rețelelor europene de înaltă performanță, sustenabile și interconectate, țintit pe cele nouă coridoare din rețeaua Core. Bugetul programului este de 23,4 miliarde de euro penstru sectorul transporturilor. Din această sumă, 11,3 miliarde de euro sut rezervați proiectelor statelor membre eligibile pentru fondurile de coeziune. Din 2014 și până în prezent, au fost susținute 763 de proiecte, cu o finanțare totală de 22,05 miliarde de euro.