marți, aprilie 16, 2024
spot_img

Două proiecte de reorganizare feroviară, aprobate în ședința de Guvern de miercuri

Două proiecte de reorganizare feroviară se află pe agenda ședinței de Guvern care va avea loc miercuri la Palatul Victoria.

UPDATE. Cele două acte normative au fost aprobate.

Primul este un proiect de Hotărâre de Guvern privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Siguranţă Feroviară Română – ASFR şi de completare a literei D din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Despre acest proiect, Club Feroviar a scris AICI. Concret, Ministerul Transporturilor a întocmit ”certificatul actul de naștere” pentru Autoritatea de Siguranță Feroviară Română (ASFR). Este vorba de noua instituție publică, ce va funcționa de acum încolo independent de Autoritatea Feroviară Română. Printre altele, ASFR va fi ”nașul” mecanicilor de locomotivă, deoarece ea va elibera permisele pentru aceștia și, după caz, le va suspenda sau revoca.

ASFR, instituţie publică finanţată integral din venituri proprii, este organismul tehnic specializat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, cu atribuții principale de autoritate naţională de siguranţă şi de licenţiere pentru transportul feroviar şi cu metroul, de certificare, autorizare şi supraveghere în domeniu, de autorizare a liniilor ferate industriale. ASFR este independentă în ceea ce priveşte organizarea, structura juridică şi procesul decizional, faţă de orice operator de transport feroviar, administrator/gestionar de infrastructură feroviară, solicitant sau entitate contractantă şi de orice entitate care atribuie contracte de servicii publice, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern.



Reorganizare feroviară și la AFER

Al doilea act normativ feroviar aflat pe ordinea de zi a ședinței Executivului este un proiect de Hotărâre de Guvern privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Feroviare Române – AFER şi de modificare a literei D din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 370/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Despre acest proiect, Club Feroviar a scris AICI. Ca urmare a prevederilor din Ordonanţa Guvernului nr. 14/2023 privind reorganizarea unor instituții publice din domeniul feroviar în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii au rezultat  două entităti cu personalitate juridical distinctă, și anume Autoritatea Feroviară Română – AFER și Autoritatea de Siguranță Feroviară Română – ASFR. În urma acestor modificări legislative, AFER trebuie reorganizată prin preluarea activităților și personalului aferent din cadrul Organismului Notificat Feroviar Român – ONFR, suplimentar față de activitățile desfășurate în prezent de către AFER.

AFER va fi organism de evaluare a conformității care va îndeplini atribuțiile de „organism notificat” și „organism desemnat” de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în conformitate cu prevederile HG nr. 108/2020 și va fi responsabilă cu activitățile de evaluare a conformității, inclusiv etalonare, încercare, certificare și inspecție tehnică. Instituția va îndeplini criterile de independentă în ceea ce privește organizarea, structura juridică și procesul decizional, de orice operator de transport feroviar, administrator al infrastructurii, solicitant de certificare și entitate contractantă.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole