Oficiali ai județului Maramureș au participat alături de omologi din Ungaria, Slovacia, Ucraina la o întâlnire inter-regională destinată dezvoltării transportului feroviar transcarpatic.
A doua întâlnire interregională a partenerilor din cadrul proiectului „MOBI – Modern Border Infrastructure – Successful Carpathian Region – Infrastructură de graniță modernă pentru o regiune Carpatică de succes” finanțat în cadrul programului HUSKROUA ENI CBC 2014-2020 s-a desfășurat joi, 28 ianuarie 2021, în sistem on-line.
Pe agenda întâlnirii au figurat trei subiecte principale ce au fost prezentate și dezbătute de experți: „Planificarea regională a dezvoltării infrastructurii de transport”, „Conexiunile de cale ferată în regiunea carpatică” și „Prezentări preliminare ale conexiunilor aviatice din regiunea Carpați”.
Județul Maramureș a prezentat prin managerul de proiect și Directorul Direcției Dezvoltare și Implementare Proiecte, Claudia Breban, în cadrul temei „Conexiunile de cale ferată în regiunea carpatică”, situația curentă și perspectivele viitoare ale transportului pe calea ferată din Maramureș în baza informațiilor furnizate de CFR Călători, CFR Infrastructură și CFR Marfă, potrivit vasiledale.ro.
În deschiderea evenimentului organizat de județul Szabolcs – Szatmar – Bereg, au transmis mesajele lor de susținere: președintele Adunării Generale a județului Szabolcs-Szatmar-Bereg, Oszkár Szesztak și Șeful Consiliului Regional Zakarpattia, Oleksiy Petrov.
Obiectivele specifice ale proiectului constau în realizarea unei abordări strategice a dezvoltării sustenabile și eficiente a transportului și infrastructurii de graniță, dar și dezvoltarea unei infrastructuri de graniță bazată pe transport eficient, conectivitate frontalieră, dezvoltarea de studii de fezabilitate și proiecte pilot de infrastructură. Un alt obiectiv specific urmărește îmbunătățirea serviciilor pentru populație și companii de transport în regiunile de graniță din Ungaria, Slovacia, România și Ucraina. Bugetul proiectului aferent județului Maramureș este de 150.000 de Euro, iar durata de implementare este de 36 de luni, începând cu februarie 2020. (D.C.)