spot_img
luni, martie 20, 2023
spot_img

Proiect feroviar gigantic în Polonia. Aproape 2.000 kilometri de linii cu peste 250 km/oră

Dacă în România guvernele succesive se chinuie de zece ani cu modernizarea a câteva sute de kilometri de cale ferată – lucrările fiind dovada electorală a faptului că „noi suntem Guvernul investițiilor”, Polonia dezvoltă proiectul unui hub gigantic de transport feroviar care va permite, printre altele, o viteză de 250 kilometri la oră.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Hub-ul Central de Transport (CPK) al Poloniei, un important nod aerian, feroviar și rutier, va costa într-o primă fază 12,8 miliarde PLN (2,77 miliarde EUR), iar lucrările vor fi finanțate în mare parte prin emisiuni de obligațiuni, a declarat zilele trecute biroul de presă al guvernului. Este interesantă opțiunea finanțării unei investiții prin obligațiuni căci România s-a bazat până acum doar pe fonduri europene/de stat, potrivit thefirstnews.com.

„Programul nu necesită implicarea fondurilor bugetare în 2020-2023. Investiția va fi realizată în mare parte cu obligațiuni de trezorerie emise în acest scop”, a scris biroul de presă al Executivului polonez.

Prima etapă de construcție este de natură pregătitoare și implică planificarea și dezvoltarea orientărilor proiectului. Procesul de cumpărare a terenurilor pentru proiect va începe în 2020.

Planul general al aeroportului ar trebui să fie gata în 2021 și va fi asociat cu o evaluare a impactului asupra mediului. În 2023, CPK va pregăti un raport de impact asupra mediului și un plan arhitectural pentru terminalul de pasageri.

Potrivit anunțurilor anterioare ale guvernului polonez, primele conexiuni de la CPK pot fi așteptate în 2027, iar aeroportul va deveni operațional până la sfârșitul acelui an. Cel mai mare proiect de investiții în infrastructură din Polonia, CPK va fi un hub de tranzit care integrează traficul aerian, feroviar și rutier pe un amplasament situat la 45 de kilometri de centrul Varșoviei, acoperind o suprafață de 3.000 de hectare. În prima sa fază, urmează să deservească 45 de milioane de pasageri pe an, dar capacitatea ar putea ajunge în cele din urmă la 100 de milioane.

Solidarity Transport Hub (STH) este un mega proiect de infrastructură emergent, care include două componente majore: un nou aeroport internațional construit de la zero în suburbiile Varșoviei și un nou sistem feroviar național format din 10 coridoare majore care radiază de la Aeroportul STH către toate regiunile din Polonia. STH se află în prezent în faza inițială de planificare, guvernul Poloniei adoptând deja mai multe decizii conceptuale. Aeroportul și prima secțiune a sistemului feroviar sunt programate să fie deschise la sfârșitul anului 2027.

1.800 de kilometri, linii noi

Sistemul feroviar STH se va baza pe aproximativ 1800 km de noi linii feroviare de mare viteză (HSR) și 2400 km linii ferate modernizate. Finalizarea programului feroviar STH este unul dintre cele mai mari proiecte de inginerie în desfășurare din Europa Centrală. Aceasta implică adoptarea celor mai bune standarde de proiectare HSR, parametri tehnici și proceduri de planificare, dintre care multe vor fi implementate pentru prima dată în întreaga regiune.

Conceptul de planificare feroviară a STH include următoarele ipoteze preliminare pentru secțiunile sale de mare viteză:

  • Viteza proiectată de până la 350 km/ h
  • Viteza de funcționare de ≥250 km/ h
  • Electrificare AC de 25kV 50Hz a rețelei HSR de bază
  • Interoperabilitate deplină și respectarea tuturor standardelor moderne de control al traficului feroviar din UE
  • Conectivitate completă cu sistemul feroviar existent.

La finalizare, sistemul feroviar STH va aborda în mod cuprinzător numeroase nevoi de mobilitate, inclusiv:

  • acces rapid, frecvent și fără probleme la STH și la Aeroportul Solidaritate din orașele din apropiere, Varșovia și Lodz;
  • formarea rețelei de cale ferată de mare viteză a Poloniei, care leagă cele mai mari zone urbane ale națiunii și deservesc rute internaționale majore care traversează Europa Centrală și de Est;
  • aducerea de servicii feroviare convenabile în regiunile izolate în prezent din Polonia.

 

Ultimele Articole