spot_img
vineri, iulie 1, 2022
spot_img

Se reia licitația pentru un proiect european la Brăila. Există constructor, nu are cine să supervizeze

Un proiect european la Brăila, pentru modernizarea unui bulevard care include și o linie de tramvai, nu poate începe. Constructorul a fost selectat, însă licitația pentru supervizarea lucrărilor a fost anulată la finele anului trecut, pentru abateri grave de la legislația în vigoare. Acum, procedura de achiziție a fost reluată de Primăria Brăila.

Adrian Bărbulescu

proiect european la Brăila

În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat marți dimineață anunțul de licitație ce are ca obiect ”Servicii de supervizare pentru proiectare și execuție în cadrul proiectului <Modernizare transport electric Bulevardul Independenței>”. Contractul va avea ca obiect principal supervizarea derulării/implementării contractului de proiectare și execuție a lucrărilor, precum și supervizarea măsurilor întreprinse de către antreprenor în perioada de garanție pentru remedierea oricăror eventuale defecțiuni.

Valoarea estimată totală a contractului, care se va întinde pe trei ani de zile, este de 1.298.464,42 lei fără TVA, echivalentul a aproximativ 265.000 de euro. La evaluarea ofertelor, experiența experților va conta în proporție de 28%, restul de 72% fiind acordat pentru componenta financiară.

Pentru participarea la licitație, ofertantul trebuie să facă dovada că a dus la bun sfârșit în ultimii trei ani de zile servicii de supervizare pentru lucrări de construcție nouă și/sau lărgire și/sau modernizare și/sau reabilitare aferente drumurilor/străzilor și/sau cale de rulare (tramvai/metrou/tren) în valoare cumulată de minimum 1.298.464,42 lei fără TVA, din unul sau mai multe contracte.

Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 25 februarie 2021, ora 15,00. Oferta trebuie să fie valabilă până la data de 25 iulie 2021.

Precedenta licitație a fost anulată

O licitație similară, cu același obiect și cu aceeași valoare, mai fusese lansată de Primăria Brăila pe 11 noiembrie 2020, însă ea a fost anulată la doar două zile de la publicare.

Motivul este expus succint în SEAP: ”Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului. Achiziția s-a anulat în conformitate cu art. 212 din Legea 98/2016”.

Proiect european la Brăila, în valoare de 11 milioane de euro

Pe 16 iunie 2020, Primăria Brăila a lansat licitația pentru ”Servicii de proiectare – Faza II și execuție lucrări în cadrul proiectului <Modernizare transport electric Bulevardul Independenței>”, cu o valoare de 55.113.353,62 lei, echivalentul a peste 11 milioane de euro.

Proiectul va presupune următoarele lucrări: modernizarea sistemului rutier destinat transportului în comun (tramvaie); înlocuirea stâlpilor, firului de contact și sistemului de prinderi al acestuia; modernizarea stațiilor (peroanelor) de tramvai; achiziționarea și montarea de echipamente de vânzare bilete de călătorie (sistem de E-Ticketing); modernizarea părții carosabile destinate traficului de autovehicule; înființarea de piste de bicicliști; modernizarea trotuarelor și a aleilor din parc; amenajarea unei fântâni arteziene noi; modernizarea fântânii arteziene existente; înființarea de parcaje; modernizarea spațiilor verzi și înființarea sistemului de irigații al acestuia; amplasarea unei rețele subterane destinată relocării cablurilor aeriene; amenjarea de mobilier urban (bănci, coșuri de gunoi, parcări biciclete și stâlpi de iluminat pietonali în parc); ridicarea căminelor de vizitare la cota curentă și înlocuirea capacelor existente cu unele noi.

Licitația a fost adjudecată și atribuită pe 4 noiembrie 2020 către o asociere condusă de firma Tancrad, care de ani de zile câștigă contracte pe bandă rulantă cu primăriile din Galați și Brăila.

Acum, contractul pentru lucrările propriu-zise are constructor, însă ele nu pot începe în absența supervizării.

Șinele de tramvai sunt într-o avansată stare de degradare

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile.

Conform raportului de specialitate al Consiliului Local Brăila, din punct de vedere tehnic pe tronsonul ce face obiectul investiției propuse, linia de tramvai are o stare tehnică improprie circulației pe toată lungimea. De asemenea, linia de tramvai nu conferă confort și siguranță, iar tramvaiele circulă cu viteză de 25-30 km/oră. Uzura avansată a căii de rulare și traficul mare fac ca exploatarea să se desfășoare în condiții dificile, iar în unele zone există riscul producerii de accidente. Gradul de uzură pe întreg traseul este între 60-80%. Totodată, spațiile pietonale de pe centrul Bulevardului Independenței se află într-o stare avansată de degradare și prezintă un grad scăzut de atractivitate pentru cetățenii care doresc să iasă la promenadă, se mai arată în raportul citat.

Ultimele Articole