vineri, august 30, 2024
spot_img

Proiect privind privind autorizarea operatorilor economici din domeniul feroviar, la Guvern

Ministerul Transporturilor a realizat un proiect de Ordonanță privind autorizarea operatorilor economici din domeniul feroviar, al transportului cu metroul, metroul uşor, monorai şi al transportului urban, suburban şi regional pe şine, pe linii ferate industriale și pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic. El se află joi pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.

UPDATE. Proiectul a fost adoptat de Guvern.

„Având în vedere dezvoltarea la nivel național a transportului urban și suburban pe șine, construirea de noi linii de metrou, modernizarea infrastructurii feroviare și a materialului rulant, care trebuie să respecte cerințele tehnice, aflate în continuă îmbunătățire, prezenta ordonanță are în vedere autorizarea operatorilor economici care își desfășoară activitatea în aceste domenii”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ, disponibil aici.

O schimbare care apare este dată de necesitatea punerii în concordanță a cerințelor de calitate care sunt impuse de asigurarea, inclusiv pentru laboratoare, dar și pentru standurile, dispozitivele și echipamentele speciale de încercări și verificări utilizate, a cerințelor standardelor de referință în domeniu.

„Ținerea sub control a calității produselor/serviciilor furnizate de operatorii economici care își desfășoară activitatea în domeniile anterior menționate reprezintă un obiectiv fundamental pentru asigurarea unui climat cât mai sigur a circulației și a calității produselor/serviciilor utilizate”, scriu autorii.

Ce semnifică autorizarea

Prin autorizarea operatorilor economici menționați (…) a serviciilor și produselor folosite în activitățile de proiectare, construire, reparare și întreținere a infrastructurii și materialului rulant, precum și a laboratoarelor de încercări și a standurilor și dispozitivelor speciale, se înțelege:

Autorizarea operatorilor economici, persoane juridice române sau străine, este procesul prin care se atestă că un operator economic are capabilitatea tehnică de a furniza/fabrica serviciile și/sau produsele pentru care este necesară autorizarea din partea AFER. Documentul eliberat de AFER pentru autorizarea operatorilor economici se numește autorizație de furnizor.

Autorizarea serviciilor furnizate de un operator economic, persoană juridică română sau străină sau a produselor fabricate de un operator economic, persoană juridică străină este procesul prin care se atestă că serviciul sau produsul realizat îndeplinește condițiile tehnice. Documentul eliberat de AFER pentru autorizarea unui serviciu sau a unui produs din import se numește agrement tehnic.

Autorizarea produselor fabricate de un operator economic, persoană juridică română, este procesul prin care se atestă ca produsul fabricat în România îndeplinește condițiile tehnice. Documentul eliberat de AFER pentru autorizarea unui produs fabricat în România se numește certificat de omologare tehnică.

Autorizarea unui laborator de încercări, deținut de un operator economic, persoană juridică română, este procesul prin care se atestă că operatorul economic poate efectua încercări pe produse, conform standardelor. Documentul eliberat de AFER pentru autorizarea laboratoarelor de încercări se numește autorizație de laborator.

Autorizarea unui stand de probă/încercări/verificări, precum și a unui dispozitiv special este procesul prin care se verifică dacă acesta respectă reglementările specifice. Documentul eliberat de AFER pentru autorizarea unui stand sau dispozitiv special se numește atestat de stand/dispozitiv.

Avizarea documentației tehnice (specificației tehnice, caiete de sarcini, programe de urmărire în exploatare etc.) care stă la baza realizării unui serviciu sau produs este procesul prin care se certifică de către AFER faptul că serviciul sau produsul este conform cerinţelor tehnice specifice.

AFER, atribuții în domeniu

AFER, în calitate de organism tehnic specializat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, pentru realizarea autorizării operatorilor economici în domeniul feroviar, transport cu metroul, metroul uşor, monorai şi transport urban, suburban şi regional pe şine, pe linii ferate industriale și pe căile ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic, îndeplinește și atribuțiile de autoritate publică de verificare și control a operatorilor economici prevăzuți prin desfășurarea următoarelor activități:

  • verificarea și controlul la operatorul economic a fluxului de fabricație a produselor;
  • verificări şi încercări ale produselor în exploatare, pentru determinarea aptitudinilor de utilizare a acestuia în vederea autorizării;
  • verificarea și controlul la operatorul economic a documentelor aferente sistemului calităţii, proprii acestuia, care justifică ţinerea sub control a proceselor de realizare a produselor şi/sau prestării serviciilor furnizate;
  • verificarea și controlul laboratoarelor, precum şi a standurilor şi a dispozitivelor speciale utilizate la verificarea şi ţinerea sub control a principalelor caracteristici determinante pentru domeniul prevăzut la art. 1 alin. (1);
  • verificarea operatorilor economici care dețin laboratoare, standuri şi/sau dispozitive speciale, care sunt necesare pentru verificarea şi ţinerea sub control, pe fluxul tehnologic, a principalelor caracteristici determinante pentru domeniul prevăzut la art. 1 alin. (1), protecţia mediului şi calitatea serviciilor;
  • verificarea respectării condițiilor inițiale pentru care operatorii economici au fost autorizați în domeniile prevăzute la art. 1, alin. (1);
  • verificarea și controlul respectării de către operatorii economici a caracteristicilor și performanțelor tehnice a produselor și/sau a serviciilor pentru care s-a acordat autorizarea pentru domeniul prevăzut la art. 1 alin. (1);
  • verificarea și controlul privind evaluarea conformității și a aptitudinii de utilizare, precum și a documentației tehnice de referință a produselor și/sau serviciilor pentru care s-a acordat autorizarea pentru domeniul prevăzut la art. 1 alin. (1).

IN THE SPOTLIGHT

Recalcularea pensiilor: Ce riscă mecanicii de locomotivă pensionari care lucrează la privat

Recalcularea pensiilor tuturor românilor este în curs, iar deciziile au început să le fie livrate pensionarilor prin Poșta Română. Numai că așteptările au fost...

Ultimele Articole