În contextul identificării celor mai bune soluții pentru dezvoltarea județului Botoșani și transformarea vămii Racovăț într-o perlă dintre granițe, oficialii botoșăneni lansează noi proiecte după redeschiderea punctului de frontieră cu Ucraina, care a avut loc vineri dimineață. Traficul cu Ucraina se va desfășura mai ușor datorită unui centru multimodal la Botoșani.
După 13 ani de așteptare, a fost deschis un nou punct vamal cu Ucraina. Este vorba despre Racovăț, în județul Botoșani, un punct de trecere al frontierei pentru care s-au cheltui 3.5 milioane de euro pentru a deveni funcțional, potrivit botosaniexpres.ro.
Potrivit Adevărul, Vama de la Racovăț a fost deschisă zilele trecute, în mod oficial, la granița dintre România și Ucraina. Punctul vamal se află pe teritoriul județului Botoșani și este o investiție care a trenat mult timp, fiind marcată inclusiv de anchete DNA și tărăgănări birocratice. A durat 13 ani până când lucrările de modernizare ale vămii să fie finalizate pentru a respecta normele europene în vigoare și a costat peste 3.5 milioane de lei.
Proiect. Centru multimodal la Botoșani
Gara Bucecea, unde ar putea fi dezvoltat acest centru intermodal, se află la 5 km de viitorul drum expres, la 25 de km de Suceava, 25 de km de Botoșani și la 50 km față de vama de la Siret și tot la 50 de km de vama de la Racovăț.
Transportul feroviar este considerat a fi cel mai pretabil pentru exportul de marfă din Ucraina către țările europene, din acest motiv dorindu-se reabilitarea tronsoanelor de cale ferată sus-amintite.
Transportul intermodal este de fapt o corelare a transportului urban cu cel extern și feroviar. Practic, se dorește construirea unui hub internațional de mărfuri în orașul Bucecea, care să fie ulterior direcționat către destinații din alte state de pe teritoriul UE, spune Doina Teodorovici, președinte CJ Botoșani.