miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

Proiect aprobat de autoritățile locale pentru rețeaua tram-train la Oradea

Administrațiile Bihor și Oradea au aprobat joi un proiect pentru realizarea unei rețele de tram-train la Oradea și Zona Metropolitană, așa încât deplasările să fie făcute rapid și confortabil cu același abonament OTL de transport în comun.

Primii care au votat proiectul, a cărui valoare este de aproximativ 200 de milioane de euro, bani din fonduri europene anume alocați pentru rețele de tram-train, au fost aleșii din Consiliul Local Oradea, aceștia aprobându-l în unanimitate, potrivit ebihoreanul.ro.

O oră mai târziu, la fel au procedat și aleșii din Consiliul Județean Bihor, a anunțat președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, într-o conferință premergătoare la care au mai fost prezenți vicepreședintele Mircea Mălan și primarul Oradiei, Florin Birta.

Au colaborat și primăriile comunelor din Zona Metropolitană ai căror locuitori vor fi deserviți de viitoarea rețea de tram-train pe care, practic, vor circula vehicule anume proiectate și produse încât să se poată deplasa atât pe calea ferată, cât și pe liniile de tramvai standard.

„Acest tip de proiecte mari au nevoie de colaborarea mai multor instituții, inclusiv a comunelor, și era normal ca fiecare (n.r. – instituție) să ia (n.r. – să-și asume) o zonă de care răspunde cu prioritate, dar integratorul proiectului în ansamblu este Consiliul Județean”, a spus Bolojan.

Concret, proiectul rețelei de tram-train metropolitan presupune utilizarea atât a liniilor ferate din jurul Oradiei, care vor fi reabilitate și electrificate, cât și a celor de tramvai, care vor fi extinse spre exterior, pentru a asigura un transport integrat și complementar celui pe cale rutieră, cu mașinile personale și cu autobuzele, pentru locuitorii orașului și ai comunelor din Zona Metropolitană.

De asemenea, proiectul presupune și amenajarea mai multor stații și peroane, precum și a unor pasarele pietonale, pentru a conecta cât mai strâns toate punctele nodale ale rețelei.

Scopul final, a subliniat Bolojan, este ca întreaga Zonă Metropolitană să aibă un sistem de transport cât mai cuprinzător, mai rapid, mai sigur și mai puțin poluant, iar viitorii pasageri să beneficieze de confort în drumul lor de acasă la locul de muncă sau către orice alte destinații de pe raza ZMO.

Proiectul are mai multe componente, unele urmând să fie coordonate de Primăria Oradea, iar altele de CJ Bihor.

Achiziții de material rulant pentru rețeaua de tram-train la Oradea

O ultimă componentă a proiectului tram-train-ului metropolitan prevede achiziția a opt vehicule feroviare speciale tram-train cu sistem hibrid de alimentare, cu baterii și de la rețeaua electrică de 600 V specifică liniilor de tramvai, acestea urmând să aibă o capacitate de 40 de locuri pe scaune și 160 de locuri în picioare, precum și o autonomie de minimum 3 km pentru deplasarea fără conectarea la rețeaua electrică, doar cu baterii.

De asemenea, vor fi achiziționate și cinci vehicule de tip feroviar electrice, cu încărcare atât de la rețeaua de 600 V specifică liniilor de tramvai, cât și de la cea de 25.000 V specifică liniilor ferate, căci acestea vor avea două pantografe diferite, unul pentru fiecare tip de rețea. Aceste vehicule vor avea o capacitate de 90 de locuri pe scaune și 150 în picioare.

Toate tram-train-urile vor fi dotate cu sisteme de condiționare a aerului și vor oferi acces la internet, valoarea acestora fiind estimată la circa 110 milioane de euro.

În numeroase orașe europene care au rețele de transport tram-train metropolitane sunt în trafic în prezent peste 400 de astfel de vehicule, produse de firme precum Siemens, Alstom, Pesa, Stadler ori Skoda, ele fiind mai grele decât tramvaiele, pentru că sunt ranforsate pentru a îndeplini condițiile de siguranță cerute trenurilor, dar mai ușoare decât garniturile feroviare.

Peste 30.000 de navetiști în ZMO

Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a afirmat că necesitatea rețelei tram-train metropolitan a pornit de la realitatea că în Oradea sunt 100.000 de locuri de muncă, iar o parte dintre locuitorii orașului au migrat în zonele limitrofe, dar continuă să activeze în oraș, astfel că zilnic sunt 30.000 de persoane care fac naveta în interiorul Zonei Metropolitane și cărora administrația trebuie să le ofere și alternativă la transportul rutier, desfășurat cu mașini personale sau cu autobuze. Orașul mai are 20.000 de locuri de muncă în zona metropolitană, au mai spus reprezentanții locali.

Ultimele Articole