vineri, martie 29, 2024
spot_img

BREAKING Se scurtează programul de lucru la societățile feroviare, din cauza epidemiei de coronavirus

Pentru a limita răspândirea epidemiei de coronavirus, se scurtează programul de lucru la societățile feroviare, de la cinci la patru zile pe săptămână. Informația a fost confirmată pentru Club Feroviar de directorul general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, Ioan Pintea, și de cel al CFR Marfă, Traian Preoteasa.

Adrian Bărbulescu

programul de lucru la societățile feroviare Ioan Pintea a preluat mandatul

Epidemia de coronavirus de tip nou face primele ”victime” la societățile și companiile feroviare din subordinea Ministerului Transporturilor. Prima măsură luată pentru a reduce riscul de răspândire a virusului este reducerea programului de lucru.

Programul de lucru la societățile feroviare, de luni până joi

”Se reduce programul de lucru de la cinci la patru zile pe săptămână, de luni până joi. Este vizat numai personalul administrativ din centralul companiei și de la regionale”, a declarat pentru Club Feroviar directorul general al CNCF CFR SA, Ioan Pintea. Reducerea săptămânii de lucru va atrage după sine, în mod evident, și diminuarea corespunzătoare a salariilor, cu 20%.

La CFR Marfă, decizia e ”pe țeavă”

Și la CFR Marfă se pregătește o măsură similară. ”Să vedem cu ce iese Guvernul în după amiaza asta, poate iese cu ceva mai favorabil nouă. Dacă nu, mâine am ședință de Consiliu de Administrație și vor propune reducerea programului de lucru la 75%, mai ales că se preconizează lucruri și poe la Dacia și prin alte locuri. Decât să ne ducem și mai rău în groapă, mai bine reducem programul de lucru”, a declarat pentru Club Feroviar directorul general al Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă, Traian Preoteasa.

Uzinele Dacia, client de bază al CFR Marfă, își vor opri producția până pe 5 aprilie iar angajații vor intra în șomaj tehnic, după cum s-a anunțat miercuri.

La CFR Călători nu s-a decis nimic privind scurtarea programului

La nivelul CFR Călători nu s-a luat deocamdată nicio decizie referitoare la scurtarea programului de lucru. Oficialii operatorului feroviar de stat au precizat pentru Club Feroviar că, dacă se va lua o astfel de măsură, ea va fi anunțată în prealabil.

Au avut loc discuții cu sindicatele

Anterior, președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă, Iulică Măntescu, anunțase că au loc discuții privind posibilitatea reducerii programului de lucru.

„Se discută începând de ieri (luni – n.red.) să se reducă programul de lucru de la cinci zile la patru zile pe săptămână şi proporţional şi salariul, adică cu 20%. Este vorba de toată lumea, însă, din punctul meu de vedere, este greu de pus în practică. La birouri poţi, dar în exploatare, dacă nu se reduce şi numărul de trenuri proporţional cu reducerea timpului de lucru, atunci se vor crea multe ore suplimentare care se vor plăti, de fapt cu o cheltuială suplimentară, cu spor de 100%. Eu le-am zis să facă o analiză corectă, pentru că nu vor face altceva decât să sporească cheltuiala societăţii. Dacă, într-adevăr, se reduce şi numărul de trenuri proporţional cu reducerea timpului de lucru, atunci se poate lua în discuţie pe o perioadă de timp”, a declarat Măntescu.

Trebuie modificate contractele individuale de muncă

În plus, în cazul reducerii programului de lucru, se pune problema de o modificare a prevederilor contractului individual de muncă al fiecărui angajat din domeniul feroviar, iar acest lucru trebuie făcut cu acordul sindicatelor.

„Ieri am discutat cu directorul general adjunct de la CFR Marfă pe problema reducerii programului de lucru şi i-am spus: analizaţi, pentru că e vorba de o schimbare de act adiţional la contractul colectiv de muncă şi de schimbare de prevederi ale contractului individual de muncă al fiecărui salariat şi atunci trebuie făcută cu acordul sindicatelor. Nu poţi să o faci unilateral, indiferent că suntem acum într-o situaţie mai delicată. Te contestă omul după aia. Zice: ‘Dom’le, nu ai făcut-o conform legislaţiei în vigoare, n-ai semnat cu sindicatul la care sunt afiliat’, te dă în judecată şi câştigă. Stă acasă şi mai şi câştigă şi atunci nu ai realizat nimic. Trebuie analizat cu simţul răspunderii şi să vedem care va fi soluţia finală”, a adăugat el.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole