spot_img
joi, decembrie 8, 2022
spot_img

Ceferiștii nu mai pot face noi programări la vaccinare anti-Covid. Anunțul lui Vlad Voiculescu

În perioada următoare nu se mai pot face noi programări la vaccinare anti-Covid pentru personalul esențial din economia națională, deci nici pentru ceferiști. Feroviarii care însă au ieșit deja la pensie și lucrează în continuare se pot programa, dacă au peste 65 de ani.

programări la vaccinare anti-Covid foști miniștri ai Transporturilor se vaccinează vaccinarea anti-covid

Toate locurile care vor fi deschise în platforma de programare în perioada următoare vor fi alocate exclusiv persoanelor vârstnice, celor cu boli cronice, persoanelor cu handicap sau celor care locuiesc cu aceste persoane. Măsura a fost decisă în urma analizelor care arată că cea mai mare mortalitate în rândul persoanelor cu COVID-19 a fost înregistrată la aceste categorii de persoane.

”Am propus premierului şi avem acceptul dânsului ca în perioada următoare pentru toate locurile care se deschid în platforma de programare pentru vaccinare eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, cei cu handicap, respectiv cei care îi îngrijesc sau locuiesc cu aceştia”, a declarat sâmbătă seara ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

El a precizat că în momentul de față este nevoie de fiecare spaţiu disponibil şi autoritățile trebuie să se asigure că mai puţini oameni trebuie să fie internaţi.

Programări la vaccinare anti-Covid doar pentru vârstnici și bolnavii cronic

programări la vaccinare anti-Covid vaccinarea ceferiștilor
FOTO Guvernul României

”Am verificat din nou statisticile şi vedem că 85% din decese sunt înregistrate la persoane peste 60 de ani. Vedem de asemenea că 95,1% din decese sunt înregistrate la persoane care aveau deja boli cronice. Acesta este motivul pentru care am propus premierului şi avem acceptul dânsului ca în perioada următoare pentru toate locurile care se deschid în platforma de programare pentru vaccinare eligibili să fie doar vârstnicii, cei cu boli cronice, cei cu handicap, respectiv cei care îi îngrijesc sau locuiesc cu aceştia. Repet, pe perioada lunii februarie toate locurile care vor fi scoase vor fi oferite în platforma de programare, vor merge către aceştia, nu către alte persoane”, a declarat Voiculescu.

Ministrul a precizat că cei care au fost programaţi sau reprogramaţi rămân în sistem, în schimb pe parcursul lunii februarie noile programări se vor face doar la categoriile menţionate.

Ceferiștii, în aceeași etapă de vaccinare cu preoții, polițiștii și parlamentarii

Potrivit Strategiei naționale de vaccinare, care poate fi consultată AICI pe site-ul Guvernului, în cea de-a doua etapă de vaccinare vor fi incluși lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale, după cum urmează:

Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (Parlament, Președinție, Guvern, ministere și instituții subordonate acestora);

Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;

Personalul din sectorul economic vital:

  • Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
  • Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
  • Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
  • Unități de producție, transport și distribuție gaze;
  • Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
  • Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
  • Transport de persoane și mărfuri;
  • Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
  • Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);

Personalul din unitățile de învățământ și creșe;

Personalul poștal și din servicii de curierat;

Personalul cultelor religioase;

Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);

Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.

Ultimele Articole