spot_img
marți, februarie 7, 2023
spot_img

FOTO-VIDEO Metrorex face probe pe linia de metrou Berceni-Tudor Arghezi

Metrorex a făcut vineri probe pe linia de metrou Berceni-Tudor Arghezi de pe Magistrala 2, care a fost inaugurată la finele anului trecut.

Între cele două stații, la suprafață, a circulat un tren CAF din parcul Metrorex, pentru a testa linia nou construită de Primăria Sectorului 4.

Pe 13 decembrie 2022, cu aproape două luni mai devreme față de termenul contractual, asocierea de companii Somet, TIAB, UTI și Erbașu SA a finalizat lucrările la stația de metrou Tudor Arghezi, în prelungirea Magistralei 2, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

Lucrarea constituie o premieră din două puncte de vedere: este prima investiție în infrastructură de metrou derulată de o autoritate publică locală – Primăria Sectorului 4 – și primul proiect de metrou de după 1989 realizat de o asociere de firme românești (la vremea începerii lucrărilor).

Proiectul a presupus dublarea căii de rulare de la stația Berceni (fostă Depoul IMGB) până la noua stație Tudor Arghezi, pe o distanță de aproximativ 1,6 km, inclusiv aparatele de cale. În ceea ce privește stația propriu-zisă Tudor Arghezi, ea este supraterană și are un pasaj subteran pe sub Șoseaua Berceni. Cu o suprafață desfășurată de 15.100 mp, și cu un regim de înălțime de S+P+2E, stația are șase zone pietonale. Două dintre acestea sunt situate pe partea opusă a șoselei Berceni, fiind asigurată legătura printr-un pasaj pietonal subteran.

Valoarea totală a investiţiei este de 50 milioane de euro, dintre care 15% sunt decontaţi de Primăria Sectorului 4, iar 85% de Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. La finalizarea lucrărilor, la noua staţie de metrou, toată infrastructura a trecut la Metrorex, respectiv Ministerul Transporturilor.

Probe pe linia de metrou Berceni-Tudor Arghezi. Deocamdată se circulă la cale liberă

După recepționarea lucrărilor, Metrorex și Autoritatea Feroviară Română (AFER) trebuie să facă testele necesare, iar cel mai probabil în primăvară ea va fi dată în funcțiune cu călători.

Deocamdată se va circula la cale liberă, deoarece nu a fost încă montat sistemul de semnalizare feroviară. El va trebui să fie compatibil cu cel deja existent pe restul Magistralei 2 de metrou, între Pipera și Berceni (fosta Depoul IMGB).

Ultimele Articole