duminică, decembrie 3, 2023
spot_img

Condamnare cu iz de tutun de contrabandă în dosarul privind privatizarea Transbordare Vagoane Marfă

Recenta condamnare a lui Gruia Stoica, patronul Grampet Group, în dosarul privind privatizarea Transbordare Vagoane Marfă CFR-TVM, este o înscenare judiciară, acuză omul de afaceri. Miza fostului procuror Iulia Diaconu nu ar fi fost înfăptuirea actului de justiție, ci protejarea contrabandiștilor de țigări pe relația Ucraina.  

privatizarea Transbordare Vagoane Marfă

Gruia Stoica a fost condamnat recent de Tribunalul Iaşi, în primă instanță, în dosarul unei privatizări care a avut loc acum 17 ani și care ar fi adus statului român prejudicii de 8,8 milioane de lei.

Patronul Grampet a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Alături de el, în acelaşi dosar au fost condamnați și Vasile Didilă (fratele său), la trei ani şi șase luni de închisoare cu executare, și Vasile Răducan (tatăl omului de afaceri), la trei ani de închisoare cu suspendare.

Sentința în dosarul privind privatizarea Transbordare Vagoane Marfă, ”o înscenare judiciară”

Judecătorii au finalizat motivarea sentinţei, în care au inserat şi pasaje din mărturia omului de afaceri, relatează Adevărul. Din document reiese că Gruia Stoica a declarat, în timpul procesului, că a fost victima unei înscenări judiciare. El i-a acuzat în acest sens pe fostul procuror Iulia Diaconu, care a fost şefa DIICOT Iași, şi pe procurorul Daniel Horodniceanu, fost șef al DIICOT central, în mărturia sa publică susținută în fața instanţei.

Țigările de contrabandă din Ucraina, adevărata miză a procesului de la Iași

În ceea ce o privește pe Iulia Diaconu, pensionată în anul 2017 cu pensie specială de la statul român, acuzațiile omului de afaceri din domeniul feroviar fac referire la traficul de țigări de contrabandă. CFR-TVM, societate desprinsă din CFR Marfă, se ocupă cu schimbarea osiilor vagoanelor care trec frontiera din România spre Ucraina și invers, pentru a se adapta ecartamentului diferit al căilor ferate din cele două țări – 1.435 mm la noi (ecartament european) și 1.524 mm la ei (ecarftament rusesc).

”Inculpatul a arătat că erau destule informaţii la momentul respectiv că de acest trafic se ocupa soţul doamnei procuror Iulia Diaconu şi că tinde să creadă că este real acest lucru deoarece în anul 2006, când s-a dat neînceperea urmăririi penale, doamna procuror şef nu a fost de acord cu această solicitare. Mai mult decât atât, a solicitat în mod expres să se caute ceva ca să fie acuzaţi”, se mai arată în motivare. Gruia Stoica a mai precizat că ”ei” (procurorul și soțul acesteia) s-au aşteptat ca, după privatizare, ”lucrurile să decurgă în continuare aşa cum s-a procedat înainte, când era statul acţionar”.

Amenințări cu conotații rasiste în biroul procurorului Daniel Horodniceanu

O altă declarație a omului de afaceri face referire la Daniel Horodniceanu, procuror care a condus Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) la nivel național. În 2015, Stoica a fost invitat la DIICOT de Horodniceanu şi a fost interogat în legătură cu relaţia pe care a avut-o cu societatea preluată de la stat. La ieşirea din biroul procurorului, Stoica ar fi fost ameninţat de un poliţist, fapt care i-a indus teamă.

”Inculpatul a susţinut că a doua oară când a fost invitat la DIICOT Iaşi ţine minte că a fost în ziua în care s-au dat testele de capacitate la clasa a 8-a deoarece în biroul domnului Horodniceanu a venit băiatul acestuia care tocmai dăduse acest examen şi venise să îi prezinte temele. Inculpatul a menţionat că el a rezolvat împreună cu copilul acestuia o problemă de matematică şi că în timpul acesta în biroul procurorului a intrat un domn în vârstă, cărunt şi înalt. Inculpatul a susţinut că din câte a înţeles el era un expert şi înainte să îi spună domnul procuror cine este el, acel individ i-a spus să îi dea dosarul său: <daţi-mi dosarul cu acei ţigani. Dacă nu o să vă placă ce expertiză o să fac eu nu o să mai calc în biroul dumneavoastră> şi că în acel moment domnul procuror l-a luat şi l-a scos afară pe hol, însă nu ştie ce i-a spus, dar în birou a revenit doar domnul procuror”, se arată în motivarea instanței, în care este citată mărturia lui Gruia Stoica.

Dosarul privind privatizarea Transbordare Vagoane Marfă a fost închis de trei ori

Trebuie precizat faptul că dosarul referitor la privatizarea Transbordare Vagoane Marfă a fost până acum închis de trei ori. După cum reiese din mărturie, cea care a insistat pentru redeschiderea lui a fost Iulia Diaconu și abia acum, după 17 ani, s-a dat o decizie în primă instanță.

În plus, nu trebuie neglijat nici faptul că la dosar au fost atașate de-a lungul timpului șase expertize independente, inclusiv ale ANAF și ale Gărzii Financiare, din care rezulta inexistența prejudiciului. Ei bine, după zece ani de zile, a apărut o a șaptea expertiză, la comanda Parchetului, care le infirma pe toate cele de dinainte.

Model de business penal al soților Diaconu, dezvăluit de presa locală

Cât despre fostul procuror Iulia Diaconu, ea a mai fost implicată și în alte scandaluri. În urmă cu doi ani de zile, presa locală din Iași dezvăluia faptul că ea și soțul său, fost ofițer de informații, acum om de afaceri, și-au ascuns averea pe numele unui anonim, care trăiește într-o cameră de cămin lângă Piața Nicolina și are datorii la chirie de 520 de lei.

Două firme, cu sediul social în vila soților Diaconu din Moara de Vânt, au fost trecute pe numele lui Gavril Țibu, tehnician la Facultatea de Fizică. Acesta a cumpărat zeci de proprietăți imobiliare, a participat la licitații pe care le-a câștigat cu oferte de sute de mii de euro și chiar i-a executat silit pe soții Paul și Iulia Diaconu. De fapt, susțin jurnaliștii ieșeni, este vorba de o scamatorie croită după rețeta prin care alții au încercat să ascundă proveniența banilor și s-au protejat față de creditori.

Ultimele Articole