Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, vrea privatizarea CFR Călători, societate despre care spune că generează pierderi foarte mari.
”Avem companii de stat cu care trebuie să decidem ce facem. Sunt multe dintre ele care deja cer bani de la buget, să le dăm subvenții. În loc să le dăm subvenții, poate putem să face școli și grădinițe. N-o să dăm sute de milioane sau miliarde subvenții unor companii care ar putea să fie private sau ar putea să fie privatizate sau poate n-ar trebui să mai fie. Mă gândesc aici la CFR Călători, care acum câțiva ani de zile avea 20 de milioane de lei pierderi și acum are 400 de milioane de lei”, a declarat Florin Cîțu la Adevărul Live.
Se impune precizat faptul că bugetul de venituri și chletuieli al CFR Călători pe 2019 a fost întocmit încă de la bun început pe o pierdere estimată uriașă, de peste 431 milioane de lei, cu promisiunea că la rectificare va reveni pe zero. Nu a fost așa, pentru că autoritățile nu au virat restul de bani din subvenție, pentru ca bugetul să poate trece pe break-even. Cu toate acestea, în urma măsurilor luate la nivelul conducerii societății, s-a reușit ca la finele anului, potrivit bugetului rectificat, pierderea să se reducă cu peste 76,5 milioane de lei, la 354,5 milioane de lei.
Rareș Bogdan nu e de acord cu privatizarea CFR Călători, cum nu a fost nici cu cea a CFR Marfă
Într-o intervenție telefonică la Antena 3, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, l-a contrazis pe colegul său de partid: ”Aici eu am o părere ușor diferită”.
Apoi, eurodeputatul PNL a amintit că el s-a opus și privatizării CFR Marfă. ”Dacă vă amintiți, într-un demers aproape istoric, mai multe televiziuni din România, printre care și televiziuni aflate în zone diferite, să spun eu, ca simpatie politică, au fost pe aceeași lungime de undă. În urmă cu ani de zile, Guvernul României a vrut să vândă compania CFR Marfă. Eu m-am opus într-un mod categoric. În același timp, Radu Tudor și televiziunea la care lucrați se opunea vânzării CFR Marfă, fiind aproape un demers unic în acel an, în care două televiziuni concurente să fie de aceeași parte a baricadei. Am avut câștig de cauză, CFR Marfă nu s-a vândut. CFR Marfă a devenit o companie profitabilă a statului român”, a spus Rareș Bogdan.
CFR Marfă este departe de a fi o companie profitabilă, așa cum susține prim-vicepreședintele PNL. În bugetul inițial de venituri și cheltuieli al societății pe anul 2019 era prevăzută o pierdere de 100,5 milioane de lei, echivalentă cu 21,38 milioane de euro. Între timp situația financiară s-a agravat, iar CFR Marfă are datorii de 1,3 miliarde de lei numai către gestionarul infrastructurii, CFR SA, pentru neplata Tarifului de Utilizare a Infrastructurii (TUI).