luni, decembrie 4, 2023
spot_img

Prințul Charles susține Mocănița Sibiu-Agnita. Posibilă vizită în 2021

Alteța Sa Regală Prințul Charles susține Mocănița Sibiu-Agnita și își anunță intenția de a face anul viitor o vizită la fața locului.

Prințul Charles susține Mocănița Sibiu-Agnita

Voluntarii Asociației Prietenii Mocăniţei și cei ai asociației susținătoare din Regatul Unit, SARUK, sunt încântați că anul în care au reușit să repună în circulație trenul pe un segment al căii ferate înguste Sibiu-Agnita a fost marcat de primirea unei scrisori deschise de susținere a muncii lor din partea Alteței Sale Regale, Prințul Charles, se arată într-un comunicat al asociației, dat publicității miercuri.

Prințul Charles susține Mocănița Sibiu-Agnita. ”Sunt plin de admiraţie faţă de munca extraordinară a voluntarilor”

În cele ce urmează vă prezentăm integral scrisoarea transmisă de Prințul Charles:

”Dragi prieteni ai Căii Ferate Sibiu-Agnita,

În toţi aceşti ani în care am fost suficient de norocos să pot vizita România, am fost mereu impresionat de priceperea şi dedicarea cu care oamenii din zonă şi organizaţiile locale au grijă de conservarea frumuseţilor naturale şi istorice din ţara lor şi de protejarea moştenirii arhitecturale. Sunt de părere că aceste lucruri sunt de o importanţă vitală pentru sănătatea şi spiritul unei naţiuni şi de aceea sunt plin de admiraţie faţă de munca extraordinară a voluntarilor care, de-a lungul ultimilor ani, au încercat cu atât curaj să readucă la viaţă calea ferată istorică cu ecartament îngust de la Sibiu la Agnita şi Vurpăr, muncind împreună din dragoste pentru proiect la repararea liniilor ferate şi la punerea în mişcare a trenurilor acolo. Faptul că în ultimii ani au fost atraşi atât de mulţi vizitatori în zona Văii Hârtibaciului reprezintă un important omagiu adus dedicării remarcabile de care au dat dovadă. În Marea Britanie am susţinut și vizitat multe dintre minunatele căi ferate cu trenuri cu abur pe care noi suntem atât de norocoşi să le avem încă în ţara noastră şi am văzut cum aceste iniţiative insuflă viaţă în zonele şi comunităţile locale şi cât de mult sunt apreciate de vizitatori, aducând astfel sume importante de bani în economille locale.

Este extraordinar de încurajator să aflu că multe dintre locomotivele şi vagoanele care au circulat pe această cale ferată încă există, ele fiind în mod clar esenţiale pentru ca această iniţiativă să funcţioneze, la fel cum sunt şi clădirile originale ale căii ferate. Sunt foarte bucuros să aflu că toate acestea fac parte din Patrimoniul Naţional şi sunt, prin urmare, protejate.

În cadrul următoarei mele vizite în România, care mă rog să aibă loc anul viitor, sper să pot să vizitez această cale ferată istorică şi să călătoresc cu trenul, tras de însăşi locomotiva care a fost construită pentru această linie în urmă cu mai bine de 125 de ani. Pentru moment, pot doar să vă transmit tuturor felicitările mele din toată inima pentru eforturile voastre eroice şi toate gândurile bune pentru a avea succes în reînvierea acestei părţi preţioase a patrimoniului României.

Cu toată sinceritatea,

Charles”.

Asociația Prietenii Mocăniței îl așteaptă pe Prințul Charles la Sibiu

Mihai Blotor, președintele Asociaţiei Prietenii Mocăniţei, amintește faptul că, deși calea ferată îngustă dintre Sibiu și Agnita, împreună cu ramificația Cornățel-Vurpăr, este înregistrată ca monument istoric, aceasta a fost lăsată în paragină după sistarea circulației trenurilor în anul 2001, iar locomotivele și vagoanele care au funcționat pe ea au fost trimise la fier vechi.

Asociaţia acționează nu numai pentru repunerea în circulație a Mocăniței în scop turistic, dar și pentru conservarea sustenabilă a căii ferate ca monument istoric, aducându-și o contribuție la fel de importantă la cultura și peisagistica Sibiului și a Văii Hârtibaciului, precum Muzeul Satului ASTRA, casele tradiționale sau bisericile fortificate care se regăsesc în multe dintre satele aflate de-a lungul liniei ferate. Într-o zonă în care schimbările din agricultură conduc la ridicarea a tot mai multor garduri și împrejmuiri, calea ferată devine și un coridor natural de-a lungul văii.

”Alteța Sa Regală Prințul Charles este bine-cunoscut pentru susținerea acordată patrimoniului extraordinar al României, atât construit, cât și natural, și pentru încurajarea comunităților locale și a meșteșugurilor tradiționale, care contribuie la conservarea acestuia. Deși multă lume poate nu consideră o Mocăniță ca fiind atât de semnificativă din punct de vedere cultural cum este un castel sau o biserică fortificată, suntem încântați că Alteța Sa Regală Prințul Charles susține munca noastră voluntară de conservare sustenabilă a căii ferate ca monument istoric”, a declarat Mihai Blotor.

El își exprimă speranța că, în urma alegerilor parlamentare din luna următoare, obstacolele legale care le-au împiedicat până acum eforturile vor fi înlăturate și că acest proiect va putea să atragă fonduri europene nerambursabile, așa cum au reușit și alte căi ferate de patrimoniu din Marea Britanie și din alte țări. Blotor se arată încântat că Prințul Charles susține Mocănița Sibiu-Agnita.

Ultimele Articole