spot_img
luni, septembrie 26, 2022
spot_img

VIDEO GALERIE FOTO Primul tren Milano-Napoli a plecat luni. Măsuri de relaxare în opt țări UE

Primul tren Milano-Napoli de după restricțiile impuse de pandemia de coronavirus a plecat luni dimineață din Gara Centrală din Milano. În alte șapte state membre ale Uniunii Europene au intrat azi în vigoare măsuri de relaxare. România se pregătește pentru 15 mai.

Adrian Bărbulescu

O coadă de peste 100 de persoane s-a format luni dimineață la Stazione Centrale di Milano. Oamenii așteptau la rând să treacă de punctul de control pentru a se urca în trenul de la ora locală 7,10 (8,10 ora României), prima dintre cele trei garnituri Frecciarossa programate pentru azi să plece în direcția Napoli, via Roma, informează presa din Peninsulă.

Verificarea temperaturii, obligatorie pentru urcarea în primul tren Milano-Napoli

A fost vorba de o coadă ordonată și în care s-au respectat măsurile de distanțare socială, formată pentru verificarea documentelor pasagerilor și a temperaturii acestora, înainte de avea acces pe peron. Trenul a plecat cu doar patru minute întârziere și fără a se înregistra vreo problemă.

Vagoanele erau aproape pline. În primul tren Milano-Napoli s-au aflat nu mai puțin de 192 de persoane.

Relaxare cu restricții în Italia

De luni 4 mai 2020, când a început în Italia faza a doua de conviețuire cu virusul, aproximativ 4,5 milioane de cetățeni la nivel național vor merge la serviciu.

Autoritățile italiene nu vor să renunțe la formularul de justificare a deplasărilor. Nu se va putea circula liber pentru alte două săptămâni. Dacă numărul de contaminări va scădea, atunci guvernul de la Roma intenționează să revină asupra restricțiilor.

Relaxarea vine la pachet cu măsuri speciale pentru transportul în comun, fie el urban sau interurban. Astfel, autobuzele și metrourile vor circula cu mai puțin de o treime din călători. Iar în gări, oamenii vor fi monitorizaţi şi doar cei cu temperatura sub 37,5 vor urca în trenuri.

„Aş vrea să pot spune: să redeschidem totul. Imediat. Începem mâine dimineaţă … Însă o astfel de decizie ar fi iresponsabilă. Ar face să crească într-un mod necontrolat curba contagiunilor şi ar anula toate eforturile pe care le-am făcut până acum”, a scris premierul italian Giuseppe Conte, într-o postare pe Facebook.

Alte șapte țări au introdus azi măsuri de ralaxare

Mai multe țări europene au trecut azi la măsuri de relaxare post coronavirus.

Germania a redeschis locurile de joacă, muzeele şi bisericile începând de luni. Și școlile din unele landuri se vor redeschide treptat tot cu data de 4 mai.

Începând de luni, în Belgia, circulă mai multe mijloace de transport în comun, iar purtarea măştilor de protecţie în transportul public de către persoane cu vârste peste 12 ani devine obligatorie.

Spania. Prim-ministrul Pedro Sánchez a declarat că Insulele Baleare și Canare vor fi primele care vor ridica măsurile restrictive începând cu 4 mai, iar în restul Spaniei, începând cu 11 mai. De asemenea, purtatul măştii a devenit obligatoriu în mijloacele de transport public din Spania începând de luni pentru a se evita o relansare a contagiunilor cu coronavirus.

Austria a intrat deja într-o nouă etapă a relaxării restricțiilor. Au fost redeschise magazinele mari, saloanele de înfrumusețare și terenurile de sport. Totodată, austriecilor le este permis să se întrunească în grupuri de până la zece persoane, cu recomandarea păstrării distanței de cel puțin un metru.

Pe 4 mai, în Slovenia s-au redeschis saloanele de înfrumusețare. Purtarea măștilor devine obligatorie în interior, în spațiile publice.

Locuitorii din Grecia pot ieși din case începând de luni, a anunțat premierul Kyriakos Mitsotakis. Aceștia nu mai sunt obligați să trimită mesaje cu text la 13033, un număr creat de Guvern pentru a monitoriza fiecare cetăţean în perioada de izolare, şi să se reunească în grupuri de până la 10 persoane. Tot de luni va fi posibilă și deschiderea mai întâi a magazinelor mici, a saloanelor de coafură şi a frizeriilor, iar angajaţii atât din sectorul public cât şi cel privat vor începe ziua de lucru decalat, la ore diferite, pentru a se evita aglomeraţiile în transportul public.

Croaţia a început de luni, 4 mai, a doua fază a relaxării carantinei. Sistemul sanitar, public şi privat, îşi poate relua activitatea normală, cu unele excepţii. Saloanele de înrumuseţare şi frizeriile se pot redeschide şi ele.

În Ungaria, premierul ungar Viktor Orban a anunțat duminică modificări ale restricțiilor impuse de epidemie. La Budapesta și în împrejurimi rămân în vigoare restricțiile ieșirii în public. În magazine și în transportul în comun se va menține obligatoriu distanța de 1,5 metri între persoane, iar purtarea măștilor de protecție sau acoperirea în orice alt mod a feței devine obligatorie.

Ultimele Articole