spot_img
luni, noiembrie 28, 2022
spot_img

Primul tren de pasageri pus in circulatie pe linia Baku-Tbilisi-Kars

In data de 19 iulie, pe coridorul Baku-Tbilisi-Kars, a fost pus in operare primul tren de pasageri, care a circulat pe sectiunea dintre Turcia si Georgia. Calatoria din orasul Kars pana in statia Akhalkalaki, langa Georgia, a avut o durata de 3 ore. “Proiectul liniei a fost unul dificil, intampinand probleme de ordin geografic, insa a implicat si trei state, ceea ce a necesitat implicare din toate punctele de vedere. Noul coridor va oferi servicii eficiente de transport atat pentru cele trei state, cat si pentru intreaga regiune si, de asemenea, va fi o legatura internationala, permitand dezvoltarea transportului pe calea ferata intre Europa si Asia,” a declarat Ministrul Transporturilor din Turcia, Ahmet Arslan.
Printre pasageri s-au aflat Ministrul Transporturilor din Turcia, Ahmet Arslan, Ministrul Economiei din Georgia, Giorgi Gakharia, si directorii generali ai companiilor de cale ferata din Georgia, Azerbaidjan si Kazahstan, Mamuka Bakhtadze, Javid Gurbanov si Kanat Alpysbayev.
Ministrul Economiei din Georgia a precizat ca linia Baku-Tbilisi-Kars va aduce beneficii majore tarii sale, dar si Turciei si Azerbaidjanului.
Linia Baku- Tbilisi- Kars conecteaza retelele de cale ferata din Azerbaidjan, Georgia si Turcia. Lucrarile de constructie au inceput in 2008 si au implicat reabilitarea sectiunii Marabda – Akhalkalaki (in Georgia) in lungime de 178 km si constructia unei noi sectiuni intre Akhalkalaki catre granite cu Turcia.
In lungime de 838 km, linia conecteaza orasul Kars din Turcia, Baku in Azerbaidjan si Tbilisi, in Georgia, oferind legaturi feroviare in Eurasia. De asemenea, aceasta este o noua oportunitate pentru deschiderea unui coridor feroviar din zona Marii Caspice catre Europa, prin Turcia, asigurand transportul de marfuri din China, Asia Centrala, catre Europa. Capacitatea initiala a liniei va fi de 6,5 milioane de tone si un million de pasageri, iar in faza de dezvoltare, se estimeaza ca se vor transporta 3 milioane de pasageri si 17 milioane de tone de marfa, pe an.

 

Ultimele Articole