sâmbătă, septembrie 23, 2023
spot_imgspot_img

Primul tren cu hidrogen în teste în Spania

Primul tren cu hidrogen pe rețeaua feroviară spaniolă a intrat în teste, parte a proiectului FCH2RAIL.

Faza de testare pe pistele spaniole a început cu primul test pe linia Zaragoza-Canfranc, în Pirineii Aragonezi și va continua pe liniile din Madrid și Galicia. Proiectul FCH2Rail, în care se dezvoltă un tren demonstrativ bi-mod cu pile de combustie cu hidrogen, a atins o etapă importantă prin obținerea autorizației de a rula în teste pe rețeaua de căi ferate spaniole și prin parcurgerea primei rute planificate, cu sosirea unităţii la gara Canfranc, în Pirineii aragonezi.

Trenul demonstrativ este primul tren cu hidrogen care a atins această etapă. Acesta este un punct culminant, deoarece linia Canfranc este o linie deosebit de solicitantă datorită pantelor abrupte și mari, care implică o mare provocare pentru noile sisteme de generare a energiei. În acest scop, trenul demonstrativ, o ramă Civia a Renfe, a circulat pe linia Zaragoza-Canfranc atât în regim electric, în zona electrificată, cât și în regim hibrid, combinând energia din pile de combustie cu hidrogen și baterii pe secțiunile neelectrificate.

O nouă etapă de testare pe șine este acum în desfășurare, cu scopul de a testa noua tehnologie într-o gamă largă de condiții, simulând diferite servicii comerciale. În acest scop, trenul este programat să circule pe diferite linii ale Rețelei Feroviare Spaniole, în principal pe linii din Aragon, Madrid și Galicia. Scenariile de testare includ funcționarea în diferite condiții climatice și de funcționare. Acest lucru va permite o evaluare mai completă a noilor tehnologii, pentru evaluarea ulterioară a competitivității noii soluții de propulsie hibridă bi-mod cu pile de combustie cu hidrogen ca alternativă durabilă la tracțiunea diesel utilizată în prezent pe multe linii.

Tren cu hidrogen, rod al colaborării

Proiectul FCH2Rail este realizat de un consorțiu de companii format din CAF, DLR, Toyota, Renfe, Adif, CNH2, IP și Stemmann-Technik. Trenul demonstrativ se bazează pe un tren regional Renfe existent, în care CAF a instalat un nou sistem de generare a energiei care utilizează hibridizarea energiei din pile de combustibil și baterii. Acest nou sistem de alimentare a fost integrat în sistemul de tracțiune existent al vehiculului.

După faza de testare statică la uzina CAF din Zaragoza și prima realimentare cu hidrogen, testele dinamice au început la jumătatea anului 2022 pe o linie închisă, care au servit la optimizarea noului sistem de alimentare înainte de faza actuală de testare pe linii reprezentative ale rețelei feroviare spaniole.

Mecanicii de tren și conducătorii de trenuri de la Renfe au primit pregătirea necesară pentru a conduce trenul CIVIA transformat în tren bi-mod pe hidrogen. Succesul în dezvoltarea acestui proiect confirmă și întărește angajamentul companiilor care alcătuiesc consorțiul FCH2Rail pentru dezvoltarea de soluții de mobilitate ecologice. De asemenea, proiectul contează în această etapă a testelor pe colaborarea unor companii precum IBERDROLA, în ceea ce privește furnizarea de hidrogen verde pentru testele de tren, SHIE-ARPA, care oferă o soluție de distribuire a hidrogenului de înaltă presiune, și Ercros, un producător de H2 verde pentru aplicații de mobilitate, care a facilitat utilizarea instalațiilor sale din Sabiñanigo în timpul etapei de testare între Sabiñanigo și Canfranc.

Jumătate dintre liniile de cale ferată din Uniunea Europeană sunt electrificate și permit deja transportul feroviar local fără emisii. Pe celelalte secțiuni ale liniilor sunt utilizate trenuri cu motor diesel. În cadrul proiectului UE FCH2RAIL (Fuel Cell Hybrid Power Pack for Rail Applications), consorțiul dezvoltă și testează un nou tip de prototip de tren cu parteneri din Belgia, Germania, Spania și Portugalia: în centrul proiectului este un sistem care combină alimentarea cu energie electrică de la linia aeriană cu un pachet de alimentare hibrid format din celule de combustie și baterii, care este independent de linia aeriană.

Ultimele Articole