spot_img
duminică, martie 26, 2023
spot_img

VIDEO Primul tren cu ajutoare pentru Turcia a plecat din stația București Vest

Primul tren cu ajutoare pentru Turcia a plecat sâmbătă seara din stația București Vest. Garnitura va face cel puțin două ore până la ieșirea din țară, pentru că va circula pe la Videle, în condițiile în care legătura feroviară directă spre Giurgiu este nefuncțională din 2005.

„Plecarea primului tren cu ajutoare către Republica Turcia, sprijin ce constă în materiale de cazarmament din stocurile <Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt)> ale RescEU, urmare a activării acestui program de către Comisia Europeană”, a scris pe pagina sa de Facebook Deparatamentul pentru Situații de Urgență, care a postat și o filmare cu plecarea garniturii CFR Marfă.

„Situaţia din Turcia impune ca o parte din aceste materiale să fie mobilizate (…). De ieri (vineri – n.red.) după-amiază s-a încărcat primul tren, astăzi s-a terminat încărcarea. Era planificat să plece mâine dimineaţă, dar, având în vedere că am terminat încărcarea primului tren mai devreme, va pleca (…) în noaptea asta, în speranţa că marţi o să ajungă la depozitul pe care ni l-a indicat Agenţia de salvare din Turcia”, a declarat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, aflat sâmbătă seara în Gara Bucureşti Vest, cu ocazia plecării primului tren cu ajutoare.

Ce a fost încărcat în primul tren cu ajutoare pentru Turcia

Oficialul, citat de Agerpres, a precizat că în primul tren se află 1.200 de corturi, 8.000 de paturi, saltele, perne, lenjerie şi alte materiale. Diferenţa până la 2.000 de corturi şi restul materialelor va fi trimisă cu al doilea tren.

„Vreau să subliniez efortul major făcut de colegii noştri de la IGSU, pentru că, dacă nu aveam IGSU să se implice şi în implementarea proiectului, dar şi în operaţiunea de încărcare (…), trenul acesta poate pleca după două-trei zile sau patru zile şi nu acum. (…) Suntem alături de populaţia din Turcia şi încercăm să facem tot posibilul, pentru că aceste materiale sunt extrem de necesare şi trebuie să ajungă foarte rapid”, a mai spus Arafat.

România va asigura transportul mai multor tipuri de produse de adăpost aflate în rezerva rescEU de pe teritoriul ţării noastre, ca parte a proiectului Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt), în cadrul asistenţei internaţionale oferită Turciei, potrivit unei hotărâri adoptată vineri, de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Într-un comunicat al Guvernului se arată că HCNSU a fost aprobată având în vedere cutremurul major produs în data de 6 februarie 2023 pe teritoriul Republicii Turcia şi luând act de solicitarea adresată României de către Comisia Europeană, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă (ECHO-ERCC), de a pune la dispoziţie Turciei, din rezerva rescEU, aflată pe teritoriul României, mai multe tipuri de produse de adăpost, date fiind responsabilităţile ce revin ţării noastre, ca parte a proiectului Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt).

Guvernul reaminteşte că Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt) reprezintă acţiunea întreprinsă de Comisia Europeană ce are în vedere crearea unei capacităţi de adăpostire temporară rescEU, care să fie disponibilă pentru desfăşurarea misiunilor din cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă.

Ultimele Articole