Primul tren Alstom pentru Metrorex, din lotul de 13 garnituri destinate Magistralei 5 de metrou, este programat să plece din uzina din Brazilia pe 28 noiembrie 2023, însă nu va ajunge în România până la sfârşitul anului.
Anunțul a fost făcut miercuri de Gabriel Stanciu, director general al Alstom pentru România, Bulgaria și Republica Moldova, în marja evenimentului Zilele Feroviare 2023, organizat de Club Feroviar.
”Ne-am angajat ca până la sfârşitul lunii octombrie să transmitem (Metrorex – n. r.) un calendar clar de livrări. Acolo au fost ceva probleme de modificare a trenului, din cauza faptului că au fost nişte curbe în S pe Magistrala 5 care nu au fost anunţate din timpul procedurii de atribuire şi noi a trebuit să modificăm caroseria şi să refacem toate testele de rezistenţă. La asta se adaugă şi situaţia curentă, crizele acestea care vin în val, cu conflictele armate şi terminând cu ultimele probleme, că nu am putut să găsim un vapor să le aducă la Constanţa. Şi la ora asta, vă spun sincer, investigăm inclusiv posibilitatea de le aduce pe calea aerului, ceea ce, evident, reprezintă un extracost imens. O să ştim cel mai probabil săptămâna viitoare calendarul precis de plecare. Targetul nostru este ca pe 28 noiembrie (primul tren – n.red.) să plece de la uzină, astfel încât să fie îmbarcat, dacă nu mai sunt şi alte surprize”, a spus Stanciu.
Potrivit oficialului Alstom, livrările sunt dificile în această perioadă, din cauza crizelor de semiconductori, a războiului din Ucraina şi, mai nou, din cauza crizei din Orientul Mijlociu.
”Suntem dependenţi şi noi, ca oricine altcineva, de furnitura de subansamble care vin de la furnizori şi vă spun că în ultimii doi ani până şi cei mai serioşi, tradiţionali, care erau precum un ceas elveţian, au întârzieri, care nu le sunt nici lor imputabile, pentru că depind de furnizori de materie primă. Dacă, de exemplu, nu mai există Azovstal, ca să iau un exemplu foarte cunoscut, în locul combinatului acum un fel de lac, la câte bombe s-au dat acolo, toţi producătorii de subansamble au trebuit să se reaprovizioneze din altă parte şi, dacă vă uitaţi la combinatele siderurgice care produc profile de bază din zonă, nu prea sunt. Atunci, trebuie să te reorientezi spre Asia. În Asia, Covid-ul încă produce dezastre, în sensul că se închid şi se redeschid uzine în funcţie de situaţia sanitară. De acolo pleacă tot”, a susţinut directorul general al Alstom România.
Primul tren Alstom pentru Metrorex va pleca din Brazilia pe 28 noiembrie
În ceea ce priveşte perioada de testare a trenurilor noi, Gabriel Stanciu a subliniat că aceasta nu este sub controlul furnizorului: ”Beneficiarul testează cât timp vrea, astfel încât să fie sigur că totul este în regulă. Şi nici măcar el nu poate să controleze procesul, pentru că depinde şi el de autorităţile implicate. Sunt timpi care nu pot fi controlaţi în niciun contract în nicio ţară din lume, de altfel. Îi putem aproxima, dar nu este treaba furnizorului. Treaba noastră este să dăm în test un tren pe care îl testăm noi în uzină şi eventual pe nişte facilităţi de testare cu care avem contract, dar de aici încolo pentru recepţia finală, încă o dată, beneficiarul este suveran”.
Întrebat dacă există vreo şansă ca primul tren din Brazilia să ajungă în România până la finalul anului, Stanciu s-a declarat sceptic.
”Să ajungă încoace în România sunt sceptic, pentru că transportul durează mult. Ce putem să controlăm este termenul de plecare din uzină, restul este lanţ logistic. Targetul nostru este 28 noiembrie. Depinde cu ce-l trimitem şi unde. Acum investigăm. Am spus: la Constanţa nu vrea nimeni să vină pentru că se teme de minele din Marea Neagră şi nu am reuşit să găsim literalmente niciun transportator. Avem o pistă pe Rotterdam şi alta pe Hamburg”, a precizat Gabriel Stanciu, citat de Agerpres.