La nivelul Ministerului Transporturilor nu se știe încă data la care va fi pus în circulație cu pasageri primul tren Alstom dintre cele 37 comandate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară. Cert este că Autoritatea Feroviară Română (AFER) a primit din partea Alstom o cerere pentru rezervarea inelului de la Făurei pentru data de 23 decembrie, însă și anterior au mai fost făcute rezervări, anulate între timp.
Românii nu vor circula cu noile trenuri Alstom de la București la Constanța de Ziua Națională, 1 Decembrie. Înainte de a fi introdus în circulație, primul tren nou al CFR Călători după mai bine de un deceniu (de la achiziția de către Miron Mitrea a automotoarelor Siemens Desiro – ”Săgeata Albastră”), trebuie să treacă o serie de teste.
Unele dintre aceste teste s-au făcut deja pe linia de producție din Polonia, altele urmează să fie făcute tot în această țară. Numai că acestea nu sunt suficiente, pentru că AFER trebuie să testeze noul material rulant atât pe inelul de încercări de la Făurei, cât și în linie curentă, pentru a vedea cum interacționează cu infrastructura feroviară din țara noastră. Este vorba, mai exact, de compatibilitatea tehnică cu rețeaua, cu sistemele de clasă B, și anume sistemul Indusi în special.
Primul tren Alstom va fi testat și pe inelul de la Făurei, și în linie curentă
Potrivit oficialilor AFER, totul depinde de ”patalamalele” cu care va veni din Polonia primul tren Alstom. ”Trebuie să știm cu exactitate ce teste s-au făcut și se vor mai face în Polonia. AFER nu va constitui un element care să întârzie punerea în circulație a noilor trenuri”, a spus directorul general al AFER, Constantin Andronache. Dacă majoritatea testelor și certificărilor a fost făcută în această țară, la noi ar mai urma doar cele două testări menționate anterior, care ar putea dura fiecare câte zece zile (dacă vor fi livrate două trenuri simultan, ele se pot face în paralel), la care s-ar adăuga alte zece zile pentru întocmirea raportului.
Ultima solicitare pentru teste la noile trenuri fusese făcută de responsabilii Alstom pentru perioada august-sfârșitul lui octombrie, însă această alocare de slot la Făurei a fost anulată, pentru că trenurile nu au ajuns în țară. Acum, ultima solicitare este pentru data de 23 decembrie. Fiind însă vorba de niște teste ce vor fi realizate în anotimpul rece, lucrurile se schimbă un pic, pentru că totul va depinde de vreme.
Ionuț Săvoiu avertizează: se vor da penalizări și certificate negative
Dacă ninge sau plouă, unele teste pot fi amânate. În consecință, noile trenuri Alstom ar putea circula cu pasageri la bord cel mai devreme de Sfântul Ion, dacă vremea va fi prietenoasă. Dacă nu, evenimentul ar putea fi amânat pentru Paști, 1 Mai sau chiar odată cu începerea programului Trenurile Soarelui al CFR Călători.
”Contractorului i se vor aplica penalizări pentru întârzierea în livrarea trenurilor și certificate negative”, a declarat Ionuț Săvoiu, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii responsabil cu coordonarea sectorului feroviar.
Noile trenuri vor fi operate de CFR Călători
La finele săptămânii trecute, ARF a anunțat depunerea unei singure oferte pentru trenurile noi, de către operatorul public de transport feroviar de călători SNTFC CFR Călători SA, în cadrul primei proceduri de atribuire competitivă a unui Contract de Servicii Publice.
Acesta privește îndeplinirea obligațiilor de serviciu public de transport feroviar de călători, licitație derulată prin intermediul platformei publice a Bursei Române de Mărfuri (BRM). Contractul vizează prestarea serviciilor publice, cu ajutorul primelor rame electrice achizitionate de ARF, prin intermediul contractului atribuit în aprilie 2022 companiei Alstom Ferroviaria S.p.A.
Contractul inițial a fost suplimentat
Pe 9 martie 2022, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a desemnat câștigătorul licitației pentru trenurile interregionale, RE-IR – Societatea Alstom Ferroviaria S.p.A, după cum a relatat la vremea respectivă Club Feroviar.
Atunci, contractul a fost semnat pentru un număr de 20 de trenuri, iar pe 16 septembrie 2022 a fost suplimentat pentru alte 17. Câștigătorul licitației pentru trenurile interregionale va asigura și mentenanța timp de 15 ani, cu posibilitatea de a prelungi această perioadă cu încă 15 ani. Finanțarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM și bugetul de stat.