Primul tramvai românesc, V3A, construit la Uzina de Reparații Atelierele Centrale (URAC) din București a împlinit 49 de ani.
Din 1971 și până în prezent, acest vehicul a trecut prin patru transformări, iar pentru anul în curs i se pregătește a cincea modernizare, anunță Sindicatul STB.
„La vremea respectivă, în țara noastră circulau tramvaie cu două corpuri, unul pentru clasa I, celălalt pentru clasa a II-a. Cine mai știe că la clasa I biletul costa 30 de bani, iar la clasa a II-a 25 de bani? V3A a însemnat pentru industria noastră de profil primul tramvai modern de capacitate. După ani, el a trecut prin mai multe modernizări, pe care am avut onoarea să le gestionez tehnic”, a spus inginerul George Neacșu, șeful Secției a IV-a din URAC, secția în care se modernizează aceste tramvaie.
Primul tramvai românesc, modernizat în mai multe rânduri
Prima variantă modernizată a apărut după 1990: V3A-93. A urmat V3A-93M, cu podea parțial coborâtă pentru mărirea accesibilității. Apoi a apărut V3A-93-CH-PPC (CH = chopper, adică variator de tensiune continuă; PPC = podea parțial coborâtă) pentru creșterea capacității de transport și a reducerii costurilor de funcționare.
Ultima modernizare este V3A-93 CA, în curent alternativ, cu un consum de energie redus, potrivit STB. Lucrurile nu se vor opri aici, mai spun reprezentanții STB. „După o jumătate de secol de transport în comun, acest tramvai, care s-a dovedit extraordinar de fezabil pentru București, va trece printr-o nouă transformare în anul 2020: interiorul actual va fi radical modificat, într-un stil futurist”, a spus Andrei Melcea, inginerul șef al URAC.