spot_img
miercuri, iulie 6, 2022
spot_img

33 de ani de la primul tramvai electric din Cluj-Napoca. Acum se pregătește trenul metropolitan

Azi, 1 octombrie 2020, se împlinesc 33 de ani de la primul tramvai electric din Cluj-Napoca, prin inaugurarea rețelei de transport pe șină.

primul tramvai electric din Cluj-Napoca
FOTO actualdecluj.ro

La data de 1 octombrie 1987 a fost inaugurată rețeaua de tramvaie electrice în Cluj-Napoca, ce avea rolul să ajute rețeaua rutieră ce devenise supraîncărcată în urma dezvoltării industriale a orașului în anii 1970-1980. Construcția liniilor ce urmau să lege cartierele Someș Nord și Mănăștur de centrul orașului a început în aprilie 1986. Prima linie deschisă unea Gara de Combinatul de Utilaj Greu, iar pe 10 noiembrie 1987 a fost pusă în funcțiune linia de la Gară spre Mănăștur.

Materialul rulant era format din 21 de tramvaie Timiș 2 și două V3A, ulterior intrând în parc și modelul V2A.

Acum, toată flota de transport în comun este de ultimă generaţie, iar Primăria a mai achiziţionat recent încă alte 24 de tramvaie noi. Din cele 380 de mijloace de transport în comun din Cluj-Napoca, aproape 200 sunt nepoluante.

De la primul tramvai electric din Cluj-Napoca, la tren metropolitan și metrou

În momentul de față, Municipalitatea trece într-o nouă fază de dezvoltare a transportului în comun pe șină, prin pregătirea trenului metropolitan și a metroului.

”Pentru trenul metropolitan, în februarie va fi gata studiul, pentru metrou, la sfârşitul anului viitor. Asta înseamnă că după februarie anul viitor vom putea demara licitaţia pentru trenul metropolitan şi începând cu 2022 licitaţia pentru metrou, proiectare şi execuţie. Metroul este proiectul viitorului Clujului. Noi pregătim Clujul care ajunge la un milion de oameni. Asta înseamnă că 2030-2040 va găsi cu proiectul realizat. Dar ca să îl poţi face atunci, trebuie să începi de acum. Asta este evoluţia până la urmă. Acum 30 de ani porneam cu un tramvai, acum mai mult de jumătate din flota de transport a oraşului este electrică”, a declarat Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca, citat de Mediafax.

Ultimele Articole