spot_img
joi, octombrie 28, 2021
spot_img

Se împlinesc 126 de ani de la primul tramvai electric din București. Pe ce linie circula

Miercuri, 9 decembrie 2020, se împlinesc 126 de ani de la primul tramvai electric din București, care a înlocuit vehiculele trase de cai.

primul tramvai electric din București

Tramvaiul a circulat iniţial, începând cu data de  9 decembrie 1894, între Obor şi Cotroceni, pe linia 14.

La acea vreme a existat o reticenţă pentru introducerea tramvaielor electrice. Motivul era că puteau să dispară mai multe meserii care depindeau de animale, de la meşteşugari până la activităţi conexe agriculturii.

Purtătorul de cuvânt al Societăţii de Transport Bucureşti, Brînduşa Raeceanu, a povestit pentru Mediafax despre primul tramvai electrificat din Bucureşti. În acea perioadă, vatmanii operau tramvaiul din picioare şi existau două clase de comfort disponibile pentru călători.

Reticență față de primul tramvai electric din București

”Pe data de 9 decembrie 1894, acum 126 de ani, intra în circulaţie primul tramvai electric în Capitală. Linia 14 avea o lungime de 6 kilometri, pleca din Cotroceni şi ajungea în zona Obor. A fost vopsit în verde, pentru a fi mai uşor recunoscut de călătorii din Bucureşti. Mulţi s-au opus introducerii tramvaiului electric în Capitală. Dacă s-ar introduce tramvaiul electric, ar avea de  suferit cultivatorii de orz şi de ovăz, care nu ar mai avea unde să îşi vândă produsele. Apoi meşteşugarii. Şi potcovarii nu ar mai fi avut cui să pună potcoave. Tramvaiul cu cai a circulat prin Capitală până în 1929”, a declarat Brîndușa Raeceanu.

Depoul Victoria a fost înfiinţat în 1888 și aici se afla herghelia regală. ”În gardul Depoului Victoria se găseşte şi acum un sistem de prindere a cailor. Parcul STB este alcătuit din 480 de tramvaie. Societatea de Transport Bucureşti este a patra societate din Europa din punctul de vedere al mărimii reţelei de transport electric”, adaugă ea.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole