spot_img
miercuri, august 10, 2022
spot_img

VIDEO Primul tramvai Astra Vagoane Călători a ajuns în București

Primul tramvai Astra Vagoane Călători, din totalul de 100 de bucăți destinate Capitalei, a ajuns marți în Capitală, după ce luni dimineață plecase din Arad.

Astfel, în această vară, Bucureștiul va avea primele tramvaie moderne după mai bine de 40 de ani. Pe șinele din Capitală circulă doar 17 tramvaie mai noi, produse la Uzina de reparații Atelierele Centrale a STB (fosta RATB), restul având o vechime considerabilă, unele și peste 50 de ani.Primul tramvai Astra Vagoane Călători. Urmează să fie livrate câte patru în fiecare lună

Graficul de livrări prevede câte patru unități pe lună, care inițial vor fi introduse pe linia 41, una dintre cele mai aglomerate din București.

Licitația pentru achiziția celor 100 de tramvaie noi, cu fonduri europene, a fost lansată în mandatul Gabrielei Firea la Primăria Capitalei, în noiembrie 2018, iar după un an turcii de la Durmazlar au fost declarați câștigători, deși nu aveau omologare europeană. ANAP a sesizat nereguli în procedura de achiziție, CNSC a dispus ca PMB să reevalueze ofertele după ce Astra a făcut contestație, iar Curtea de Apel București a dat dreptate producătorului de la Arad.

Valer Blidar: „Mai avem opt-nouă tramvaie în stadiul final”

„Astăzi se împlinesc 12 luni de când am semnat contractul, care prevedea ca în primele 12 luni să realizăm din punct de vedere tehnic tramvaiul, apoi în următoarele două-trei luni să facem testele astfel încât din luna a 15-a să poată fi livrat şi pus în funcţiune în Bucureşti. Suntem în luna mai, ne-am încadrat în termen. Testele şi punerea în funcţiune în Bucureşti nu vor dura trei luni, deci vom pune tramvaiul în funcţiune mai devreme. Mai mult, în perioada mai–august, când nu avem prevăzute livrări, noi totuşi vom livra, pentru că mai avem opt–nouă tramvaie în stadiul final, în hale. Din punctul nostru de vedere suntem pregătiţi să ducem acest contract la sfârşit fără probleme, sperăm noi fără probleme. Dacă anumiţi furnizori din Germania, Austria sau Franţa nu ne vor crea probleme, la noi nu sunt probleme. Primul depou pentru care se va livra tramvaie este cel din Militari, pentru linia 41, care este cea mai lungă linie şi cea mai aglomerată”, a declarat luni Valer Blidar, acționarul majoritar al Astra Vagoane Călători Arad, citat de Agerpres.

Ultimele Articole