spot_img
marți, noiembrie 30, 2021
spot_img

VIDEO Au ajuns primele tramvaie PESA la Iași. Mihai Chirica: ”E cu adevărat un moment istoric”

Au ajuns primele tramvaie PESA la Iași, din totalul de 16 care au fost comandate de Municipalitate, moment catalogat drept ”cu adevărat istoric” de primarul Mihai Chirica.

tramvaie PESA la Iași

Transportul special cu noile tramvaie a sosit la Iaşi, după ce acestea au traversat întreaga ţară, venind din Polonia.

”Primul tramvai nou a ajuns la Iaşi! Primele garnituri de tramvaie noi au sosit în această dimineaţă (luni dimineață – n.red.) în oraşul nostru. Este o etapă importantă din strategia mea de a moderniza şi dezvolta transportul public de călători. E cu adevărat un moment istoric, deoarece au trecut aproape 45 de ani de la ultima achiziţie de tramvaie noi! Am semnat contractul de achiziţie a celor 16 tramvaie PESA în aprilie 2020. Valoarea contractului este de circa 163 de milioane de lei, adică aproximativ 33,1 milioane de euro, ceea ce înseamnă 2,06 milioane de euro pentru fiecare tramvai. Capacitatea de transport totală a noilor tramvaie este de 230 de locuri şi vor avea dotări moderne: aer condiţionat, instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de supraveghere video interior şi exterior, echipament pentru anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing şi o instalaţie de informare a călătorilor atât la interior, cât şi la exterior, sistem de numărare a călătorilor prin senzori video inteligenţi 3D. Achiziția tramvaielor PESA este făcută cu ajutorul fondurilor europene, ocazie cu care vreau să aduc mulţumiri Comisiei Europene, precum şi constructorului polonez pe care l-am vizitat la începutul acestui an şi care şi-a ţinut promisiunea faţă de oraşul nostru de a le livra cât mai repede”, a scris primarul Mihai Chirica pe pagina sa de Facebook.

Primele tramvaie PESA la Iași, cumpărate cu fonduri europene

Tramvaiele sunt destinate rutelor 1, 3, 7, 8 şi 13. Achiziția tramvaielor PESA este făcută cu ajutorul fondurilor europene prin Programul Operațional Regional – Axa IV „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile” – Obiectivul specific 4.1: „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.

Grație aceleiași linii de finanțare, municipiul Iași va beneficia și de 16 tramvaie Bozankaya (contract în valoare de 168 de milioane de lei semnat pe 11 noiembrie 2019), 20 de autobuze electrice Solaris de 12 metri (contract de furnizare în valoare de aproximativ 67 de milioane de lei semnat pe 15 aprilie 2021) și 24 de autobuze electrice de 10 metri (licitație cu o prevedere financiară de aproape 65 de milioane de lei în curs de finalizare).

În total, oraşul va beneficia de 76 de mijloace de transport electrice, în valoare totală de aproximativ 462 de milioane de lei.  (A.B.)

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole