Ponderea accidentelor şi incidentelor feroviare în care a fost implicat personal de locomotivă depistat a fi sub influența băuturilor alcoolice sau erorile umane a condus la luarea de către Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română – ASFR împreună cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a unor măsuri suplimentare de siguranţă. Acum, pe baza acestor măsuri, au apărut și primele permise de mecanic de locomotivă suspendate.
În Monitorul Oficial al României nr. 719 din 4 august 2023 a fost publicat OMTI nr. 1.443/2023 pentru modificarea şi completarea OMT nr. 615/2015 privind aprobarea procedurii pentru obținerea permisului de mecanic de locomotivă, cerinţelor privind procedurile de eliberare şi actualizare a certificatului şi cerinţelor şi procedurii de recunoaştere a persoanelor şi organismelor. Practic, respectivul act normativ a înăsprit condiţiile în care pot fi suspendate permisele de mecanic de locomotivă în situaţia depistării unor abateri de la respectare legislaţiei specifice. Acesta a intrat în vigoare la data de 4 august 2023.
Fiind elaborat de către ASFR ca o măsură preventivă de urgenţă în domeniul siguranţei feroviare urmare a numărului ridicat din ultimii ani a accidentelor şi incidentelor feroviare în care au fost implicați mecanici de locomotivă depistați a fi sub influența băuturilor alcoolice, Ordinul nr. 1.443/2023 prevede printre altele şi introducerea a 10 cazuri noi care presupun suspendarea permisului de mecanic de locomotivă pentru perioade de 60 sau 90 de zile. Printre aceste cazuri se numără: „conducerea locomotivei cu instalaţia de la bord de semnalizare şi control automat al vitezei indiferent de tipul acestei instalaţii şi/sau dispozitivul de siguranţă şi vigilență scoase din funcțiune fără respectarea prevederilor prevăzute în normele naţionale de siguranţă feroviară şi/sau în sistemele de management al siguranţei proprii operatorului economic angajator”, „efectuarea serviciului în legătură directă cu siguranţa circulaţiei, după depăşirea duratei de lucru reglementate”, „părăsirea locomotivei de către mecanicul de locomotivă, fără respectarea prevederilor prevăzute în normele naţionale de siguranţă feroviară şi/sau în sistemele de management al siguranţei proprii operatorului economic angajator”, „nerespectarea opririlor trenurilor de călători stabilite în livretele de mers sau în mersul întocmit cu ocazia punerii în circulaţie a trenurilor suplimentare” „nerespectarea prevederilor prevăzute în normele naţionale de siguranţă feroviară privind remizarea locomotivelor pe liniile special destinate dintr-o staţie de cale ferată situată pe infrastructura feroviară” şi „executarea serviciului de către personalul cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei feroviare constatat sub influența băuturilor alcoolice şi/sau a substanțelor psihoactive”.
Primele permise de mecanic de locomotivă suspendate
Chiar dacă iniţiativa ASFR legată de apariţia acestei măsuri preventive a fost contestată de către unii operatori feroviari şi de unele sindicate, care au acuzat prevederile respective ca fiind prea aspre şi inoportune, efectele în practică ale Ordinului nr. 1.443/2023 nu au întârziat să apară. Au fost înregistrate primele cazuri care prevăd suspendarea permiselor pentru mecanici de locomotivă aparţinând atât operatorilor feroviari privați, cât şi de stat. Există cel puţin patru astfel de cazuri de permise de mecanic de locomotivă suspendate.
Urmare a unei cereri din partea unui operator feroviar privat de transport de marfă (CER FERSPED), ASFR a aprobat suspendarea unor permise de mecanic de locomotivă pentru o perioadă de 60 de zile în temeiul prevederilor art. 29 alin. (2) din OMT nr. 615/2015, modificat şi completat recent prin OMTI nr. 1.443/2023, fiind vorba despre cazul „părăsirii locomotivei de către mecanicul de locomotivă, fără respectarea prevederilor prevăzute în normele naţionale de siguranţă feroviară şi/sau în sistemele de management al siguranţei proprii operatorului economic angajator”.
Un alt incident a avut loc ieri, 23 august, prin depăşirea neinstrucțională a semnalului de intrare din staţia CF Copșa Mică de către un tren aparţinând unui operator feroviar privat de transport de călători (Interregional Călători). Acesta poate constitui de asemenea un caz de suspendare a permisului de mecanic de locomotivă, în condiţiile art. 28, alin. (2) din Anexa nr. 1 la OMT nr. 615/2015.
Mecanici de locomotivă de la CFR Călători și GFR, beți la serviciu
Un caz de depistare a unui mecanic de locomotivă aflat sub influența băuturilor alcoolice a fost înregistrat la operatorul naţional CFR Călători la data de 16 august, după cum a scris Club Feroviar.
Întâmplarea a avut loc după intrarea în vigoare a Ordinului nr. 1.443/2023. Conform prevederilor ordinului, operatorul naţional a procedat la notificarea ASFR în vederea suspendării permisului pentru angajatul în cauză. Acest caz vine în contextul în care 2023 a fost până acum un an negru pentru CFR Călători din perspectiva accidentelor şi incidentelor la baza producerii cărora s-au aflat erorile umane săvârșite de mecanicii de locomotivă.
O informație de ultimă oră ne indică faptul că în cursul zilei de astăzi (joi, 24 august 2023), a fost depistat un alt mecanic de locomotivă aflat sub influența băuturilor alcoolice, fiind angajat al unui operator feroviar privat de marfă (Grup Feroviar Român).
Accidente în cascadă la CFR Călători
O recapitulare a accidentelor şi incidentelor în care au fost implicate trenuri aparținând CFR Călători:
- Roșiori, 13 martie – tren de călători al cărui mecanic de locomotivă depășește semnalul de intrare pe roșu şi lovește din spate un tren de marfă care gara în staţie;
- Galați, 25 martie – o locomotivă a CFR Călători tamponează violent în timpul unei manevre un vagon de călători (cercetările asupra cauzelor şi vinovaților sunt încă în desfășurare, însă după toate datele nu a fost vorba de o eroare umană);
- Pitești, 27 aprilie – o locomotivă a CFR Călători tamponează violent în timpul unei manevre garnitura la care urma să fie legată (…) Link știre Club Feroviar:;
- Roșiori, 5 iulie – o locomotivă a CFR Călători tamponează la manevră o altă locomotivă a unui operator feroviar privat care staționa pe o linie din staţie.
Personal insuficient și suprasolicitat
Este de așteptat ca astfel de măsuri preventive de urgenţă în domeniul siguranţei feroviare emise de ASFR împreună cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii să conducă la o rigurozitate a controalelor proprii efectuate de operatorii de transport feroviar şi de administratorul de infrastructură feroviară, precum şi la o reducere a numărului cazurilor de abateri cum sunt cele enumerate anterior. Deseori, aceste abateri pot conduce la producerea unor accidente grave.
Întreg sistemul feroviar din România se confruntă de ani buni cu o penurie de personal încadrat în categoria funcțiilor de siguranţa circulaţiei. Iar acest lucru conduce la suprasolicitarea personalului existent. Una din măsurile de sprijin pentru sistemul feroviar care a venit anul trecut din partea autorităţilor statului a fost aprobarea OMTI nr. 2.381/2022 pentru modificarea şi completarea OMTCT nr. 2.261/2005 şi a OMT nr. 615/2015. Ordinul respectiv a oferit posibilitatea autorizării „centrelor proprii ale unităţilor feroviare de efectuare a programelor de formare-calificare pentru personalul care va fi utilizat în interes propriu, care urmează să efectueze activităţi specifice desfășurării transportului feroviar”.
Problema este că efectele unor astfel de măsuri nu sunt imediate în planul exploatării feroviare, iar războiul din Ucraina a generat o presiune uriașă asupra domeniului feroviar românesc, în special asupra operatorilor de marfă. Astfel, puţinul personal de siguranţa circulaţiei disponibil este suprasolicitat.