luni, aprilie 29, 2024
spot_img

Prime pentru Jocurile Olimpice de la Paris, acordate de RATP angajaților

Regia Autonomă a Transporturilor Pariziene (Régie Autonome des Transports Parisiens – RATP) a convenit să le acorde salariaților prime pentru Jocurile Olimpice.

Negocierile dintre sindicate și conducerea RATP pe tema primelor acordate mecanicilor de metrou și de trenuri din Rețeaua Expres Regională (RER) s-au încheiat, iar salariații vor putea încasa până la 2.500 de euro de persoană.

Sindicatele majoritare (FO și CGT) au anunțat că au ajuns la un acord cu conducerea RATP. Cu prilejul negocierilor din această săptămână, a fost convenită propunerea unei prime de 1.600 de euro pentru salariații mobilizați în perioada 22 iulie – 8 septembrie, la care se poate adăuga un bonus în funcție de zilele lucrate.Prime pentru Jocurile Olimpice, acordate cu anumite condiții

Acordarea acestor prime nu se va face însă decât cu respectarea unor condiții. Ea va fi, de exemplu, redusă cu 50% dacă un angajat acumulează cinci absențe în cursul acestei perioade. De asemeenea, dacă numărul de zile absentate depășește cinci, salariatul respectiv nu va beneficia de nicio primă.

Pe de altă parte, prima de 1.600 de euro va putea fi completată de o altă primă, ”de eveniment excepțional”, în valoare de 44,10 euro pe zi lucrată pe 12 linii de metrou și pe traseele A și B ale RER, în perioada Jocurilor Olimpice și Paralimpice. Aceste prime excepționale pot fi încasate de 2.000 dintre cei 30.000 de angajați care vor lucra în perioada menționată.

Negocierile referitoare la primele din această vară au fost făcute meserie cu meserie, în funcție de importanța rolului lor în funcționarea sistemului de transport în ansamblu. De exeplu, rolul mecanicilor de locomotivă este crucial.

Pentru a asigura o funcționare optimă a metroului parizian, unele linii, cum ar fi Linia 9, vor fi suplimentate. În total, în fiecare zi vor fi mobilizați 19.000 de angajați ai RATP, iar 70% din concediile de vară vor fi amânate. În compensație, angajații vor avea posibilitatea de a-și lua până în septembrie 2025 maximum 11 zile de concediu neefectuate în 2024.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC 25 de ani: Basm/Real. Ţinta comună – Realizarea proiectului

ARIC a organizat ieri, 18 aprilie, o Conferință aniversară la hotel Novotel București pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţare. Evenimentul, intitulat „Basm/Real...

Ultimele Articole