luni, aprilie 29, 2024
spot_img

Prime de Paști la CFR SA, CFR Călători și CFR Marfă, date sub formă de ajutor social

Anul acesta se vor da prime de Paști la CFR SA, CFR Călători și CFR Marfă, însă sub formă de ajutor social, pentru a se încadra în prevederile Legii austerității. La CFR SA sunt probleme cu lichiditățile, în vreme ce la CFR Marfă primele se vor da luni.

UPDATE. La Metrorex s-a dat azi o primă de 300 de lei/salariat.

Salariații companiilor feroviare de stat vor primi înaintea Sfintelor Paști câte 300 de lei, suma maximă deductibilă, potrivit Codului Fiscal.

Președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă, Iulică Măntescu, a explicat pentru Club Feroviar că în acest an Legea 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, cunoscută și ca Legea austerității, nu permite acordarea de prime sau bonusuri. În această situație, prima de Paști se va da sub formă de ajutor social, din fondul de 5% destinat cheltuielilor sociale.300 de lei pentru fiecare salariat

Suma acordată va fi de 300 de lei pentru fiecare salariat, limita maximă care este deductibilă potrivit Codului Fiscal. Ceea ce nu se știe însă este când se vor da efectiv banii, pentru că totul depinde de lichiditățile de care dispune fiecare societate sau companie. La CFR Marfă și CFR Călători, acordurile cu sindicatele au fost semnate mai demult, în vederea acordării celor 300 de lei, iar la CNCF CFR SA în urmă cu două zile.

În afară de Legea austerității, acordarea de prime de Paști este îngreunată și de faptul că CNCF CFR SA și SNTFC CFR Călători SA nu au aprobate de Guvern bugetele de venituri și cheltuieli pe acest an. Abia în umră cu câteva zile, proiectul de buget al CFR SA a fost postat, în consultare publică, pe site-ul Ministerului Transporturilor, așa cum a scris Club Feroviar. Până la aprobarea lui, vor trece însă Sărbătorile de Paști, iar la Călători nu există decât un draft, pe care l-am prezentat la începutul lunii februarie. Nimic oficial însă. Doar SNTFM CFR Marfă are bugetul pe acest an aprobat de Guvern.

Luni se dau prime de Paști la CFR Marfă

La CFR Marfă, primele de Paști, mai exact ajutoarele sociale, se vor vira luni, 29 aprilie. ”Avem banii și acum, însă prefer să îi mai țin puțin în bancă, pentru a mai încasa dobândă. Chiar dacă aceasta nu este mare, le-am explicat salariaților că fiecare leuț adus pentru companie este în interesul fiecăruia dintre ai. Ținuți o noapte în bancă, banii mai aduc ceva firfirei din dobândă și eu sunt aici pentru a aduce bani pentru societate”, a declarat pentru Club Feroviar directorul general al SNTFM CFR Marfă, Daniel Apostolache.

Probleme cu lichiditățile la CFR SA

Dacă la CFR Marfă banii sunt în conturi, în ceea ce privește administratorul infrastructurii feroviare problema lichidităților este una extrem de spinoasă.

La data de 31 decembrie 2023, compania înregistra creanțe restante în valoare de peste 1.13 miliarde de lei, datorate de operatorii de transport feroviar de marfă și călători, cu capital de stat și privat, din care: CFR Marfă S.A. (85,28%), suma de 964 de milioane de lei lei și CFR Călători (9,58%), suma de 108 milioane de lei. CFR Marfă continuă și în acest an procedura concordatului preventiv, fapt ce conduce la imprevizibilitatea estimării valorii creanțelor pe care la va încasa CFR SA de la această societate.

În bugetul de venituri şi cheltuieli al anului 2023, cheltuielile sociale aprobate au fost în sumă de 48.050,00 mii lei. În perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2024 limita maximă pentru efectuarea de cheltuieli sociale este de 15.215,84 mii lei, reprezentând 1/12 din cheltuielile sociale totale aprobate prin bugetul pe 2023 pentru primele patru luni. În perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2024 au fost realizate cheltuieli sociale în valoare de 1.635,09 mii lei, reprezentând cheltuieli cu ajutoare de naştere şi înmormântare, cu transportul salariaţilor la şi de la locul de muncă şi ajutoare pentru boli grave şi/sau incurabile, iar in perioada 1 martie – 30 aprilie 2024, la CFR SA sunt estimate cheltuieli sociale de 10.821,78 mii lei, din care 7.551,60 mii lei reprezintă contravaloarea cadourilor în bani acordate salariaţilor proprii cu ocazia Paştelui. Sunt 25.172 de salariaţi, deci suma totală va fi de 7.551.600 de lei.

Rămâne de văzut cum se va rezolva problema cu plata primelor de Paști la CFR SA și CFR Călători.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC 25 de ani: Basm/Real. Ţinta comună – Realizarea proiectului

ARIC a organizat ieri, 18 aprilie, o Conferință aniversară la hotel Novotel București pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţare. Evenimentul, intitulat „Basm/Real...

Ultimele Articole