spot_img
sâmbătă, martie 25, 2023
spot_img

Primarul Sectorului 4 mai vrea 2-3 stații de metrou până în centrul comunei Berceni

Pe lângă actuala stație de metrou realizată aproape de Centura București, Primăria Sectorului 4 mai propune 2-3 stații care să lege comuna Berceni de Capitală.

stația de metrou Tudor Arghezi
Primarul Daniel Băluță a dat startul lucrărilor

Dincolo de construcţia noii staţii de metrou din apropierea centurii actuale a Capitalei, primăria are în plan metroul să fie extins şi în afara Bucureştiului, spre comuna Berceni pentru a reduce traficul auto şi implicit poluarea, potrivit primarului Sectorului 4 Daniel Băluță, prezent la un eveniment organizat de Zf.ro.

„Suntem în procedură de realizare a documentelor cu Consiliul Judeţean Ilfov pentru a genera un nou parteneriat spre a aplica pentru Programul de Infrastructură Mare având ca obiectiv încă două sau trei staţii de metrou până în comuna Berceni, judecând acest ansamblu drept o zonă metropolitană, să gândim această regiune ca un hub tehnologic, o posibilitate de a dezvolta oraşul. Avem spaţii unde se pot organiza activităţi economice, sociale, culturale sau sportive. Ne-a interesat să analizăm sectorul 4 într-un întreg al Bucureştiului, în zona metropolitană. De aceea am generat aceste colaborări cu alte instituţii, dar şi cu UAT-uri vecine precum Popeşti-Leordeni unde aproape am finalizat pasarela pietonală peste linia de metrou”, a spus primarul.

Linia de metrou până în Berceni cel mai probabil va avea un mix între o componentă subterană şi una de suprafaţă în funcţie de ceea ce permite terenul respectiv. Staţia de metrou de lângă centură are termen de execuţie 22 de luni, iar înainte de finalul anului viitor ar trebui să fie gata.

Proiect nou pentru platforma IMGB

„Pentru platforma IMGB este organizat un concurs internaţional pentru cele 60 de hectare, iar cel mai probabil acolo vom vedea un proiect mixt cu birouri, rezidenţial şi tehnologie. Este un loc unde se pot dezvolta. De asemenea, lângă IMGB, la fostul Vulcan va fi construit un parc tehnologic, este o investiţie care în prima fază va fi de 37 mil. euro“, a declarat Daniel Băluţă, primarul sectorului 4, în cadrul emisiunii menționate.

El este de părere că localităţile „lipite” de Bucureşti ar trebui integrate în Capitală, având în vedere expansiunea actuală.

„Eu sunt un promotor al ideii de unire voluntară a UAT-urilor (unităţi administrativ-teritoriale – localităţi n.red.). Este de bun simţ ca Popeşti-Leordeni să fie o parte integrată a Sectorului 4, cum şi comuna Berceni ar fi la fel de normal, deoarece aceasta ar fi singura modalitate prin care o metropolă se poate dezvolta. Spaţiul actual nu ne permite dezvoltarea, iar oraşul trebuie să se extindă. În acest mandat voi iniţia măcar un studiu despre parametrii socio-economici pe care îi presupune comasarea celor două UAT-uri pentru a putea prezenta cetăţenilor informaţiile elaborate de specialişti. Trebuie să explicăm de ce sunt necesare unirea şi dezvoltarea, care sunt plusurile şi minusurile“, a spus Daniel Băluţă.

Sectorul 4 are oficial în prezent 324.000 de locuitori, adică 17% din populaţia Bucureştiului, însă în realitate are peste 400.000 de locuitori, iar extinderea continuă pe măsură ce sunt construite noi proiecte rezidenţiale.

„Pe hârtie sectorul 4 are 324.000 de locuitori, iar cel mai probabil sunt peste 400.000 de oameni.“

„În ritmul acesta putem atinge 500.000 – 600.000 de locuitori într-un timp scurt, având în vedere dezvoltarea, iar un milion putem atinge prin uniri cu UAT-urile învecinate. La fel se vor dezvolta şi sectoarele învecinate”, a subliniat primarul sectorului 4.

Conferinţa de Infrastructură 2021

Anul European al căilor ferate valorifică potențialul transportului feroviar

Organizată de data aceasta în format online, Conferința de Infrastructură 2021 va continua tradiția evenimentelor trecute, de a aduna la același prezidiu atât administratori de infrastructură feroviară, cât și companii care execută construcția sau modernizarea infrastructurii feroviare.

Aceștia vor analiza și prezenta proiectele finalizate până acum, pe cele în derulare, dar și pe cele ce urmează să fie licitate sau pentru care se vor semna noi contracte de finanțare.

ÎNREGISTRARE

 

O nouă stație de metrou, la suprafață

Stația de metrou Berceni Centură Aici va fi amplasată noua stație metrou de pe Șoseaua Berceni
Aici va fi amplasată noua stație

Noua linie de metrou care se va întinde pe o lungime de 1,6 kilometri va fi construită între stația Berceni, actualul capăt de linie al Magistralei 2 de metrou și Șoseaua de Centură.

Cu o suprafață desfășurată de 15.100 mp, stația va fi una supraterană, însemnând o clădire cu subsol, parter și două etaje și va avea șase zone pietonale. Două dintre acestea vor fi situate pe partea opusă a șoselei Berceni, fiind asigurată legătura printr-un pasaj pietonal subteran.

În imediata apropiere va fi amenajată o parcare de tip park&ride pentru a fi folosită de toți cei care vor să ajungă în centrul Capitalei și folosesc ca mijloc de transport metroul. Mai multe detalii aici într-un articol Club Feroviar.

Ultimele Articole