spot_img
vineri, august 19, 2022
spot_img

Primarul Iașiului vrea tren urban în colaborare cu CFR SA

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a trimis o adresă Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA – Regionala Căi Ferate Iaşi prin care invită reprezentanţii conducerii societăţii la începerea unor discuţii tehnice şi aplicate despre implementarea proiectului trenului urban metropolitan.

tren urbanPotrivit acestuia, trenul metropolitan poate deveni o alternativă „verde”, cu mobilitate mare şi capacitate de transport semnificativă, pe ruta Antibiotice SA – Păcurari – Gara Nicolina – Socola, care ar putea fi completată prin lansarea unor curse feroviare de călători care să facă legătura între gări şi localităţi apropiate precum Lunca Cetăţuii, Holboca şi Leţcani.

„Zona Metropolitană Iaşi a cunoscut în ultimii ani o dezvoltare puternică şi îmbucurătoare, ceea ce a făcut ca deplasările cu autovehicule ale locuitorilor din această zonă către şi dinspre municipiul Iaşi să crească semnificativ, aspect care a pus însă şi mai multă presiune pe traficul rutier. În aceste condiţii, având în vedere că reţeaua feroviară existentă are o capacitate de transport suficientă, cred că, împreună cu Consiliul Judeţean şi cu ceilalţi primari din Zona Metropolitană Iaşi, putem să amenajăm şi să exploatăm aceste linii de transport. Am încredere că vom găsi deschiderea şi colaborarea necesare la CFR, cu atât mai mult cu cât, cu ocazia vizitei de lucru făcute în septembrie în oraşul nostru, domnul ministru Lucian Bode a subliniat că proiectul trenului metropolitan ieşean se numără printre proiectele importante ale Ministerului Transporturilor pentru zona noastră”, a declarat primarul Mihai Chirica prin intermediul unui comunicat de presă, informează Agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, municipalitatea ieşeană va iniţia un parteneriat cu primăriile comunelor învecinate şi Consiliul Judeţean pentru realizarea unor proiecte de infrastructură necesare deblocării traficului rutier spre şi dinspre Zona Metropolitană, precum şi un program de extindere a sistemului de transport public de calitate la nivel metropolitan, paşii fiind făcuţi în acest scop prin înfiinţarea Autorităţi Metropolitane de Transport.

O idee mai veche

Primăria Iași cochetează de ceva timp cu ideea înființării unui metrou sau tren urban în municipiu, care să facă legătura cu localitățile din Zona Metropolitană. O procedură d elicitație pentru realizarea unui studiu de fezabilitate a fost inițiată în vara acestui an.

Edilii ieșeni iau în calcul transportul subteran cu metroul sau transportul aerian de tip monorail. Studiul va stabili cu exactitate dacă o astfel de investiție va fi rentabilă.

Valoarea estimată a achiziției demarată în iunie a fost de 150.000 lei, inclusiv TVA.  Primăria a primit oferte de la Pod Proiect (firmă deținută de un cadru universitar ieșean), Urban Scope SRL din București și I.M. Design Studio SRL.

Ofertele depuse de participanți au intrat în evaluare. Studiul de fezabilitate trebuie întocmit în 90 de zile de la semnarea contractului. Ulterior se vor cunoaște și costurile proiectului, care la prima vedere pare fantezist. Studiul de fezabilitate deci va fi gata în preajma alegerilor locale la care ar putea participa și actualul primar.

„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă crearea și dezvoltarea unui cadru concret și coerent de dezvoltare durabilă și sustenabilă a municipiului Iași și a Zonei Metropolitane Iași, prin abordarea participativă și incluzivă a unui mecanism de politici și instrumente de guvernanță teritorială locală integrată de mediu. Obiectivul specific este analiza de soluții alternative la transportul public local având ca scop descongestionarea traficului urban, reducerea emisiilor de carbon și implicit reducerea poluării mediului înconjurător, precum și promovarea unui stil de viață sănătos în rândul cetățenilor municipiului Iași”, sunt obiectivele proiectului.

Inițativa lui Boc, persiflată de primarul Iașiului

Studiul va lua în calcul posibillitatea realizării unui monorail

Anul trecut însă primarul Chirica ironiza o inițiativă de realizare a metroului din Cluj. Primarul zicea în septembrie 2019 că el nu își va trage niciun metrou și când acesta va apărea la Cluj va fi primul călător, numai că s-ar putea să nu mai apuce.

Același Mihai Chirica zicea acum patru ani, potrivit ziare.com: „Nu tot ce zboară se mănâncă în campania electorală și nu tot ce se strecoară prin pământ poate fi metrou”. Probabil de aceea ieșenii iau in calcul și varianta unui monorail. (D.C.)

Ultimele Articole